Politika

Završen sastanak evroparlamentaraca s Dačićem, sutra razgovor sa Vučićem i Brnabić

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

17:20

Završen sastanak evroparlamentaraca s Dačićem, sutra razgovor sa Vučićem i Brnabić
Završen sastanak evroparlamentaraca s Dačićem, sutra razgovor sa Vučićem i Brnabić - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa evroposlanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom završen je oko 17.30 časova, a izjava za medije nije bilo.

Međunarodni posrednici u međustranačkom dijalogu posle sastanka sa Dačićem počeli su razgovore sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Na sastanku su, između ostalih, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević, šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević, šef poslaničke grupe SDPS Branimir Jovanović, poslanik Ujedinjena dolina -SDA Sandžaka Enis Imamović.

Planirano je da se evroparlamentarci sastanu večeras u parlamentu i sa liderom dveri Boškom Obradovićem, kao i sa predsednikom Dosta je bilo Sašom Radulovićem.

Četiri evroposlanika, koji su posredovali u međustranačkom dijalogu, u Beogradu su bili u septembru kada su na sastanku sa Dačićem i političkim strankama dogovorili 16 mera za unapređenje izbornih uslova.

Milićević: Napravljen ogroman iskorak u izbornim uslovima

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević rekao je da je na sastanku sa evroparlamentarcima u Skupštini Srbije zaključeno da je napravljen ogroman iskorak u poboljšanju izbornih uslova nakon druge faze međustranačkog dijaloga.

"Ono što je interesovalo predstavnike Evropskog parlamenta jesu zaključci koje smo postigli tokom sastanka druge faze Međustranačkog dijaloga i koliko je toga implementirano. Zajednički zaključak svih nas je da je napravljen ogroman iskorak nakon druge faze međustraačkog dijaloga”, rekao je Milićević novinarima.

Što se tiče izbornih uslova, vladajuća koalicija je pokazala jedan odgovoran i posvećen odnos kada je reč o međustranačkom dijalogu, dodao je Milićević.

"Ukazali smo na važnost inicijative predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da se dijalog vodi na dva koloseka jer ovo je proces iz kojeg ne mozete isključiti nijednu političku opciju", istakao je on.

Milićević je ocenio da je vlast prihvatila sve stavove i zaključke evroposlanika, navodeći da će sve to biti implementirano kroz usvajanje pet zakonskih predloga sledeće nedelje.

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o izboru predsednika Republike, kao i o finansiranju političkih aktivnosti.

Kaže da će razgovori biti nastavljeni i posle sledećih izbora. 

Sutra sastanci sa Vučićem, Brnabić i Joksimović

U petak bi posrednici u dijalogu trebalo da se sastanu sa liderima opozicionih političkih partija, a istog dana planiran je sastanak sa predsednikom Vučićem, a potom i sa članovima Privremenog nadzornog tela.

Sa gostima iz Brisela će, kako se očekuje, imati sastanak i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i premijerka Ana Brnabić.

Prema programu, evroposlanici će se još jednom sastati sa predsednikom parlamemnta, a zatim i sa šefom delegacije EU u cilju rezimiranja rada Misije.

Nakon toga, planirana je konferencija za medije.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija