Politika

Mustafa: Nisam potpisao sporazum o uspostavljanju ZSO

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2021

-

22:43

Mustafa: Nisam potpisao sporazum o uspostavljanju ZSO
Mustafa: Nisam potpisao sporazum o uspostavljanju ZSO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa, negirao je da je potpisao sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri.

"Ono što sam potpisao je sporazum o principima, a ne sporazum o osnivanju Zajednice, jer sam nasledio Zakon o kome je glasalo preko dve trećine poslanika", rekao je Mustafa, pozivajući se na Zakon o osnivanju Zajednice koji je Skupština odobrila za ratifikaciju prvog sporazuma iz 2013. godine.

Mustafa koji je neko vreme bio na čelu tima u dijalogu nema savet za premijera Aljbina Kurtija u nastavku dijaloga, ali ima ideju šta da uradi vezano za ZSO.

"Postojeći Zakon se može proglasiti nevažećim sa dve trećine glasova poslanika u Skupštini ili se mora primeniti", rekao je Mustafa, što prema njegovim rečima zavisi od "političke volje pozicije".

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Betim Đoši optužio je Kurtija da je promenio stav po svim pitanjima, prenosi "Kosovo onlajn".

"Odlučio je da krene na razgovore sa Srbijom bez pripreme i bez jasne platforme, a sledeće nedelje će se sastati sa Vučićem i dalje bez izvinjenja za zločine i bez razjašnjavanja sudbine nestalih", rekao je Đoši.

Ponovio je stav DPK, da se protivi ZSO sa izvršnim ovlašćenjima jer nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi smatra da ZSO treba da bude uspostavljena u skladu sa kosovskim Ustavom i da se "ne može primeniti nijedna druga varijanta".

Sredinom meseca juna se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

Portparol Evropske unije Peter Stano nije nagovestio da li će u dijalogu biti reči o ZSO.

Kurti je ranije izjavio da vezano za dijalog nema pritisak da su u toku konsultacije.

"Dijalog će biti principijelan, pošten, Kosovo nije predmet za stolom, već strana u pregovorima. Sa našim programom i savešću i odgovornošću koje smo pokazali, predstavljaćemo Kosovo", rekao je Kurti.

Predsednik Srbije Vučić je poručio Kurtiju da "ako misli da neće biti govora ZSO, nema razloga da dolazi".

Osnivanje ZSO predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, postignutim između Beograda i Prištine.

Dve godine kasnije, obe strane su se složile oko principa za uspostavljanje ZSO.

ZSO uključuje deset opština na Kosovu u kojima većinu stanovništva čine Srbi: Severna Mitrovica, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce .

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija