Politika

Protest zbog povećanja cene struje na Kosovu, došlo i do sukoba sa policijom (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

16:14

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina građana je danas protestovalo ispred zgrade kosovske vlade u Prištini protiv poskupljenja struje uzvikujući parole protiv vlade i noseći transparente sa natpisima "Grejanje nije luksuz" i "Ni cent više", javlja reporter Euronews Srbija.

Kako saznajemo, u jednom momentu je došlo do sukoba sa policijom koja nije dozvoljavala demonstrantima da uđu u vladine prostorije. 

Nakon toga, protest je završen bacanjem sveća i sijalica na zidove vlade, a organizatori protesta Socijaldemokratska partija (SDP), otcepljeno krilo Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje, obećali su da će protesti biti još masovniji ukoliko od danas struja poskupi za 40 odsto, kao što je najavljeno.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetimo, Vlada Aljbina Kurtija prihvatila je 19. januara zahtev Regulatorne agencije za energetiku da na Kosovu struja poskupi za sve potrošače koji troše više od 600 kw mesečno. Prvi predlog, pored blok tarifa, predviđa povećanje od devet odsto za potrošače koji troše manje od 600 kilovata, i nije prihvaćen. 

Ukoliko vlada ispuni svoju obavezu o subvenciji od 75 miliona evra, potrošači koji potroše manje od 600 kilovata neće imati promenu tarife. Potrošači koji potroše 800 kilovata uz primenjeno povećanje imaće račun od 59,50 evra ili 12,31 evro više od računa koji su do sada plaćali.  Potrošači koji će trošiti 1.000 kilovata i koji su do sada plaćali 58,52 evra platiće 83,14 evra ili za više od 23,6 evra po računu. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Stručnjaci tvrde da se ustvari radi o poskupljenju od 40 odsto, što je previše za osiromašene građane Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji za medije istog dana rekao da je problem to što do sada nije bilo linearnih povećanja cena struje, da razume brigu građana, ali da će vlada subvencijama pomoći građanima i privrednim subjektima da lakše podnesu poskupljenja.

Kritike zbog cene struje i od strane Haradinaja i Hotija

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nedavno je na svom Fejsbuk profilu istakao da se Kurti dok je bio u opoziciji protivio poskupljenju struje, kao i izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo" koja bi omogućila, po Haradinajevim rečima, jeftiniju struju, a kada je došao na vlast odbio je američki projekat o izgradnji gasovoda koji bi išao kroz Kosovo.

"Zato je moje javno pitanje da li se u svim potezima koji se tiču energetike krije nešto veće od neiskustva premijera. Ima li klijentelističkih interesa Vlade i dela opozicije koja ćuti? Premijeru, građanin je shvatio da pitanje energije "smrdi", uprkos vašim nastojanjima da opravdate poskupljenje struje. Nećete moći da izbegnete reakciju građana prvog dana kada dobiju račune koje neće moći da plate", napisao je tada Haradinaj.

Kritike na Kurtijev račun što je odbio projekat izgradnje gasovoda i što je njegova vlada donela odluku o poskupljenju struje, uputio je i bivši premijer, član Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti na svom Fejsbuk profilu. Hoti je podsetio da su mnoge zemlje struju obezbedile još letos kada se nagoveštavala energetska kriza samo, tvrdi Hoti, Kurtijeva vlada nije reagovala na takve najave.

Inače, proteklih dana na Kosovu nema restrikcije struje, ali je zbog niskih temperatura povećana potrošnja.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija