Politika

RIK: Ponavlja se referendum na jednom glasačkom mestu na Voždovcu zbog nepravilnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

08:11

RIK: Ponavlja se referendum na jednom glasačkom mestu na Voždovcu zbog nepravilnosti
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija održala je sinoć sednicu na kojoj je konstatovano da je na glasačkom mestu 59 u beogradskoj Opštini Voždovac došlo do nepravilnosti na referendumu o ustavnim promenama, održanom 16. januara, zbog čega će glasanje na tom mestu biti ponovljeno 2. februara

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je da je u subotu u 21.50 RIK-u dostavljena presuda upravnog suda kojom je usvojena žalba glasača Marije Stojanović i Milana Stojanovića iz Beograda i kojom je poništeno rešenje RIK od 21. januara, u kojem je njihov prigovor zbog nepravilnosti u radu glasačkog odbora na glasačkom mestu 59 na Voždovcu odbijen kao neosnovan.

Upravni sud je, kako je rekao Dimitrijević, odlučio da se žalbom osnovano ukazuje na to da glasački odbor podnosiocima žalbe ponudio da glasaju, a da je birački spisak pod njihovim imenom već bio potpisan.

RIK je na osnovu presude suda potom glasanjem, na kojem nije bilo prigovora, odlučio da se glasanje na mestu 59 na Voždovcu poništava i da se raspušta glasački odbor koji je 16. januara sproveo glasanje na tom biračkom mestu.

RIK je doneo odluku da glasanje na biračkom mestu 59 u beogradskoj Opštini Voždovac bude ponovljeno 2. februara.

Na sednici je potvrđen kvorum, nakon što je konstatovano da joj je prisustvovalo 18 od 23 člana komisije Na 40. sednici RIK-a usvojen je i zapisnik sa prethodne 39. sednice.

Republička izborna komisija odbila je na sednici 21. januara kao neosnovan prigovor glasača Marije i Milana Stojanovića, koji su u prigovoru naveli da je, kada su želeli da glasaju na biračkom mestu u MZ Kumodraž 2, na Voždovcu, broj 59, videli da je kod njihovih imena već neko bio potpisan, odnosno da je neko već glasao u njihovo ime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija