Politika

Završeno ponovljeno glasanje na referendumu za promenu Ustava - u šest gradova pobedilo "da"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2022

-

21:41

Završeno ponovljeno glasanje na referendumu za promenu Ustava - u šest gradova pobedilo "da"
Završeno ponovljeno glasanje na referendumu za promenu Ustava - u šest gradova pobedilo "da" - Copyright Tanjug, EPA Marko Đoković, Tanjug/Tara Radovanović, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Na ponovljenom glasanju na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa na devet biračkih mesta, čak u šest gradova opcija "da" pojačala je skor za više od 18 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Za nezavisno sudstvo i novi način izbora sudija i tužilaca glasalo je 78,7 odsto birača (1.587), dok je za "ne" bilo 21,3 (430). Glasalo je ukupno 2.053 građana.

Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora SNS-a rekao je da je došlo do ogromne promene u odnosu na referendumsko pitanje. To je Ilustrovao kroz dva biračka mesta.

"U Nišu je 16. januara 60,9 zaokružilo 'da', a danas 77,1. Zatim, u Čačku je 16. januara 48 odsto glasalo za promene dok je 52 odsto bilo protiv. Danas je na istom mestu 75 odsto podržalo promene ustava, a 25 odsto je zaokružilo 'ne'", istakao je Glišić u emisiji Hit tvit.

RIK odbio prigovore

Republička izborna komisija odbila je na večerašnjoj sednici sedam prigovora glasača, od kojih je tri podneo Dejan Vasić iz Šapca, žaleći se na loše formulisano pitanje na glasačkom listiću.

Isti prigovor podnela je i Bosiljka Kovačević, koja je glasala na istom biračkom mestu, a odbijen je i prigovor Momira Radića iz Beograda, koji se žalio na ustavnost odredbe da se ukine cenzus izlaznosti od 50 odsto upisanih birača.

Odbijen je i prigovor Biljane Nikolić iz Čačka, koja je ukazala da je falsifikovan potpis njene majke, kod koje je trebala da dođe terenska komisija i omogući joj glasanje, jer to nije učinjeno, a neko je taj potpis falsifikovao. ,

Komisija je konstatovala da se na tom mestu danas ponovljeni izbori, pa da nema potrebe da se prigovor prihvati.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija