Evropa

Delegati zaraženi koronom mogu da glasaju na predsedničkim izborima u Italiji

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

21:44

Delegati zaraženi koronom mogu da glasaju na predsedničkim izborima u Italiji
Delegati zaraženi koronom mogu da glasaju na predsedničkim izborima u Italiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Italije usvojila je danas izuzetak koji će delegatima zaraženim koronavirusom omogućiti da glasaju na predsedničkim izborima koji se u toj zemlji održavaju naredne nedelje.

Na indirektnim predsedničkim izborima u Italiji učestvuje ukupno 1.009 delegata poznatih kao "veliki birači", a radi se o članovima dva doma nacionalnog parlamenta i regionalnim predstavnicima, prenela je Anadolija.

Sedmogodišnji mandat aktuelnog italijanskog predsednika Serđa Matarele ističe 3. marta, a prvi krug izbora za njegovog naslednika održaće se u ponedeljak.

Iako ne postoje formalne kandidature za funkciju predsednika u Italiji, aktuelni premijer Mario Dragi smatra se glavnim favoritom, a analitičari tvrde da bez šanse nije ni bivši premijer Silvio Berluskoni koji je, mimo tradicije, lično izrazio želju da bude biran na tu funkciju uprkos svojoj karijeri prepunoj skandala, narušenom zdravlju i stalnim problemima sa zakonom.

Uvaživši zahtev predsednika Zastupničkog doma, koji je domaćin glasanja, vlada je usvojila uredbu kojom se ukidaju pravila o kovidu za delegate koji imaju korona virus ili koji su u izolaciji zbog bliskog kontakta s pozitivnim osobama.

Njima će biti dopušteno da napuste svoje domove i glasaju putem posebnog "drajv-in" objekta koji će biti postavljen ispred Zastupničkog doma.

Nece ulaziti u zgradu, niti imati bilo kakav kontakt s nezaraženim zastupnicima.

Saborski izvor rekao je za Anadoliju da je trenutno oko 30 "velikih birača" pozitivno na kovid.

Analitičari i pravnici su ranije upozoravali da bi zabrana glasanja zaraženim delegatima bila neustavna i da bi otežala izborni proces.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa