Politika

Protesti zbog odnosa kosovske vlade prema medijima na srpskom: Nedopustiv odnos Kurtija prema srpskim medijima

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

13:12

Protesti zbog odnosa kosovske vlade prema medijima na srpskom: Nedopustiv odnos Kurtija prema srpskim medijima
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije protestovali su danas zato što Vlada Kosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate konferenciju za medije kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa izaslanicima SAD Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom. Svoj protest izrazili su i MInistarsto kulture informisanja i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su u saopštenju izvinjenje organizatora jučerašnjeg skupa novinarima ovih medija.

Izveštač Euronews Srbija Anđelka Ćup izjavila je za UNS da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi.

Pored ekipe Juronjuza, prema informacijama UNS, ispred Vlade su ostali izveštači RTS, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

"Ovo je još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju jeste javno izvinjenje", poručili su UNS i DNKiM.

Ukazali su da se ovakvim postupkom ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama, kao i da su u više navrata ukazivali na kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija.

Najavili su da će nastaviti da prate i ukazuju na nepoštovanje ustavnih i zakonskih obaveza o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika na Kosovu poput današnjeg kršenja jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju.

Ministarstvo: Jedno u nizu kršenja prava

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje onemogućavanje medijima na srpskom jeziku da izveštavaju sa konferencije za novinare premijera privremenih institucija samouprave u Prištini sa zvaničnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom i podseća da je to samo jedno u nizu kršenja prava srpskog naroda na slobodu govora.

Ovakvim postupcima ugrožava se sloboda medija i pravo na informisanje koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama. Istovremeno postupkom privremenih institucija samouprave sprečava se pravo srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i potvrđuje težak i diskriminisani položaj novinara i medija na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji.

Apelujemo na međunarodne organizacije i institucije, posebno u oblasti zaštite slobode izražavanja i prava novinara, da osude ovakve zabrinjavajuće incidente i založe se da se svim medijskim radnicima omogući da nesmetano rade i obavljaju svoj posao.

Petković: Diskriminatorki odnos Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je nedopustiv diskriminatorski odnos kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema srpskim medijima na konferenciji za novinare u Prištini.

Petković je na Tviteru naveo da će ukazati na to specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru.

"Nedopustiv diskriminatorski odnos Aljbina Kurtija prema srpskim medijima na jučerašnjoj konferenciji u Prištini! Četiri medija koja izveštavaju na srpskom jeziku onemogućena su da rade svoj posao. Na ovo ću ukazati, izmedu ostalog, u Beogradu Miroslavu Lajcaku i Gabrijelu Eskobaru", napisao je Petković na Tviteru.

Kosovo onlajn juče je objavio da na konferenciji nakon sastanka Kurtija sa Eskobarom i Lajčakom, nije bilo mesta za medije na srpskom.

Komentari (0)

Srbija