Politika

Članovi skupštinskog Odbora za finansije usvojili Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

11:29

Članovi skupštinskog Odbora za finansije usvojili Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i više predloga zakona o uzimanju zajmova, usvojili su danas članovi skupštinskog Odbora za finansije. Među usvojenim zakonskim rešenjima su i zajmovi za Moravski koridor, za Fruškogorski koridor, prečišćavanje otpadnih voda, za odlaganje čvrstog otpada,

Na sednici odbora rečeno je da su u Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti usvojene sve preporuke ODIR-a. Taj Predlog zakona, jedan od novih zakona uoči održavanja izbora, između ostalog, predviđa da se politički subjekti mogu zaduživati isključivo kod banaka, čime se izbegava mogućnost da se zadužuju kod fizičkih ili pravnih lica.

Takođe, utvrđen je i maksimalan iznos kredita i zajma koji mogu podići kod banaka.

Usvojeni predlozi o kreditima i zajmovima

Usvojen je i Predlog zakona o davanju garancije Srbije po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" u iznosu od 200 miliona evra.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivnju Ugovora o kreditu u iznosu od 400 miliona evra za izgadnju Moravskog koridora, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 203.775.000 evra osiguranog kod China Export & Credit Insurance Corporation za finansiranje prve faze Projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o zajmu u iznosu od 15 miliona evra za Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u našoj zemlji, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za preradu čvrstog otpada, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 75 miliona evra.

Članovi odbora usvojili su danas i Predlog zakona o kreditnom aranžmanu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za preradu čvrstog otpada u našoj zemlji.

Takođe, usvojen je i Predlog zakona o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj, a za izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima. Iznos zajma je 100 miliona evra. Uz to, usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu od 203.400.928 evra između Srbije i Kineske banke.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za izgradnju Fruškogorskog koridora (brza saobraćajnica Novi Sad - Ruma), između Srbije i kineske Eksport-Import banke, u iznosu većem od 608 miliona američkih dolara.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Međunarodne investicione banke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija