Politika

Američki kongresmeni pisali Bajdenu, traže unapređenje odnosa SAD i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

18:44

Američki kongresmeni pisali Bajdenu, traže unapređenje odnosa SAD i Srbije
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Vašingtonu je danas objavljeno pismo 16 kongresmena koje je upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem se poziva na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

"Prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli su svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između naše dve zemlje. Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom započetog pre 140 godina", objavio je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić na Tviteru uz fotografiju dokumenta.

Pismo je potpisalo 16 kongresmena - Klaudija Tinej, Emanuel Klaver koji su koopresedavajući Srpskim kokusom, Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, Bred Šnajder - članovi Spoljnopolitičkog komiteta, Gas Bilirakis, Ted Liju, Dejvid MekKinli i Bil DŽonson, Frenk Mirvan - članovi Srpskog kokusa, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, Majk Tarner i Mark Visij - Vojni komitet.

Kongresmeni se obraćaju američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kako bi ga ohrabrili da, u svetlu 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, njegova administracija radi na produbljivanju odnosa dve zemlje.

Oni su podsetili na bogatu istoriju diplomatskih odnosa, savezništvo dve zemlje u oba svetska rada, ali i ulogu Srbije, tada u sastavu Jugoslavije, tokom Hladnog rata i suprostavljanje dominaciji Sovjetskog Saveza.

Danas, Srbija je cenjeni partner SAD i regionalno i globalno, a Beograd je nedavno demonstrirao svoje partnerstvo pružajući utočište za 60 avganistanskih izbeglica i njihovim porodicama, navodi se u pismu.

Srbija, iako ostaje van članstva u NATO, sa SAD ima značajnu odbrambenu i bezbednosnu saradnju i većina zajedničkih vojnih vežbi se organizuje sa SAD i drugim NATO partnerima, dodaju kongresmeni.

Oni navode i da je Srbija članica globalne koalicije, koju predvodi SAD u borbi protiv takozvane Islamske države, a zemlja je jedan od važnih učesnika kontigenata mirovnih misija u svetu, čime je pokazala da je ostvarima izutena napredak od zemlje uvoznika sigurnosti, do izvoznika bezbednosti.

U pismu se podseća da ekonomski uspeh, angažovanje američkih kompanija na izgradnji infrastrukture i poslovanju u Srbiji, pohvaljuje inicijativa Otvoreni Balkan, koju realizuje sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kao pripremu ove tri zemlje da članstvo u Evropskoj uniji kojem teže i zaslužuju.

Važno je konstatovati da ova dinamika i principi dokazuju zajedničke aspiracije Srbije i SAD u zagovaranju Balkana u okviru Evrope, kompletnog, slobodnog i u miru, dodaje se.

Đurić je zahvalio potpisnicima pisma i naveo da će Ambasada Srbije u SAD nastaviti sa dodatnim elanom svakodnevni rad sa predstavnicima Kongresa i Vlade SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija