Politika

Si posle sastanka sa Vučićem: Čelično prijateljstvo sa Srbijom, odnosi izdržali test vremena

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

13:18

Si posle sastanka sa Vučićem: Čelično prijateljstvo sa Srbijom, odnosi izdržali test vremena
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su bilateralni odnosi izdržali test vremena i pohvalio "čelično prijateljstvo" između dve zemlje, preneli su kineski mediji nakon sastanka dva lidera u Pekingu.

Si je naglasio da postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenela je agencija Sinhua.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, istakao je Si i dodao da su Kina i Srbija pružile podršku jedna drugoj od početka izbijanja pandemije kovid 19, prenosi mreža CGTN.

Predsednik Kine je dodao i da dve zemlje treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Dve zemlje trebalo bi da unaprede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative Pojas i Put i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda, naveo je Si.

Kina je spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv pandemije kovida 19 i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, zaključio je kineski predsednik.

Vučić: Srbija istinski prijatelj Kine

Predsednik Srbije je, kako je preneto, zahvalio kineskom lideru i narodu na toploj dobrodošlici i pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara kojima je juče prisustvovao. Rekao je da je Srbija istinski prijatelj Kine i da je poštuje, istakavši da nikakav pritisak ni problem neće promeniti to prijateljstvo.

Vučić je rekao da je Srbija čvrsto uz kineski narod kada je reč o, kako navodi CGTN, ključnim kineskim interesima, kao što su Sinđang i region Tajvana. Vlada Srbije spremna je da intenzivira saradnju sa Kinom, kako u trgovini i investicijama, tako i u kulturnoj razmeni, rekao je Vučić, preneli su kineski mediji.

Vučić je za RTS rekao da je veoma zadovoljan sastankom sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Naveo je i da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dođe u posetu Srbiji, kao i da su razgovarali o strateškim temama. Predsednik Srbije je rekao da je kineski predsednik tokom ovog susreta bio možda i najopušteniji i najzadovoljniji sadržajem razgovora.

"Nekoliko puta me nazvao starim prijateljem, a kineska poslovica kaže da su najbolji staro vino i stari prijatelji", dodaje Vučić.

Istakao je da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dođe u Srbiju, ali da je veoma retko išao u posete van Kine zbog koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija