Politika

Vučić nakon sastanka sa Sijem: Važan ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, Srbija postaje najbolje mesto za ulaganje

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

05/02/2022

-

08:46

Vučić nakon sastanka sa Sijem: Važan ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, Srbija postaje najbolje mesto za ulaganje
Instagram.com/buducnostsrbije - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan sastankom sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Naveo je i da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dođe u posetu Srbiji, kao i da su razgovarali o strateškim temama.

"Iskreno prijateljstvo je osnova za jačanje ekonomske saradnje naše dve zemlje. Hvala na gostoprimstvu i srdačne čestitke na organizaciji veličanstvene ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara", napisao je Vučić na instagramu "Budućnostsrbije", uz video sa sastanka u Pekingu.

Ovo je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle ruskog kolege Vladimira Putina, sastao sa kineskim predsednikom u Pekingu. 

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

"Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje”, rekao je Vučić novinarima u Kini.

Povećati trgovinsku razmenu

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

"Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici 'Pojas i put' koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka", rekao je Vučić.

Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je "urađen dobar posao".

"Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose”, rekao je Vučić.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Expo2027, te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifstacije.

Dolazak kineskog predsednika u Srbiju

Predsednik Srbije je za RTS rekao da je kineski predsednik tokom ovog susreta bio možda i najopušteniji i najzadovoljniji sadržajem razgovora.

"Nekoliko puta me nazvao starim prijateljem, a kineska poslovica kaže da su najbolji staro vino i stari prijatelji", dodaje Vučić.

Istakao je da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dođe u Srbiju, ali da je veoma retko išao u posete van Kine zbog koronavirusa.

"Razgovarali smo o strateškim stvarima, međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama – to je veoma važno zbog Kosova i Metohije za našu zemlju", rekao je Vučić.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su i o drugim bitnim pitanjima.

"Za nas strašno važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini i kada o njemu govorimo to nije pitanje samo za naše poljoprivredne proizvođače, za naše vinare i vinogradare, proizvođače rakije i svega drugog, da svoje velike količine mogu da prodaju na zahtevnom, ali najvećem tržištu na svetu kakvo je kinesko, već je to pitanje i dovođenja novih investicija", navodi Vučić.

Kaže da je i za Zapad i za druge delove sveta to važno, jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope.

U Beogradu da bude bescarinska zona

Poručio je da to izuzetno ceni i da u Srbiju stižu novi kineski investitori.

"Sad da vam otkrijem šta mi je ideja. Da u Beogradu, na jednom području, na jednom prostoru oglasimo bescarinsku zonu, gde će doći najmoćnije svetske firme, svetske kompanije iz oblasti mode, verujemo da će to biti u roku od godinu dana. Onda ćete da imate na desetine i stotine hiljada i kineskih i japanskih i mnogih drugih turista u našoj zemlji, jer će moći da kupuju jeftinije u nekim drugim zapadnim metropolama, od nadam se, od 'Luj Vitona' do svih ostalih", naveo je Vučić.

Istakao je da je za to potrebna ekonomija obima, dolazak velikog broja ljudi, da rastu plate i penzije i podsetio da je plan da do kraja mandata sledeće vlade prosečne plate budu preko 1.000 evra, a prosečne penzije preko 500 evra.

O avionskim linijama do Pekinga i Šangaja

Govoreći o uspostavljanju avionskih linija do Pekinga i Šangaja, Vučić je naveo da je realizacija tih linija bliža i da je kineski predsednik rekao da će dati nalog svojim vlastima za to i da u potpunosti ceni tu ideju.

"Mi smo videli na liniji za Njujork, posle gotovo pet godina ekonomskog mučenja, napravili smo da ta linija bude profitabilna, da zarađuje. Sad hoćemo da probamo da uvećamo broj letova, da li u nedelju ili u ponedeljak da ide avion za Njujork. Hoćemo da uvedemo još jedan let za severnoamerički kontinent. Videćemo da li da bude Toronto ili Čikago. Radi se plan, da ljudi provere sve, da vidimo koliko zainteresovanih imamo", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da se nada da će, ukoliko sve ove bude u redu, već ove godine avion iz Beograda leteti za Kinu.

Komentari (0)

Srbija