Politika

Petković: Srbija protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

05/02/2022

-

12:39

Petković: Srbija protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Srbija protiv pokušaja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izvrši reviziju istorije i relativizuje zločine albanskih fašista u Drugom svetskom ratu.

Petković je, reagujući povodom početka restauracije kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, u Kosovskoj Mitrovici, na Tviteru napisao da kuća Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor može biti samo muzej sećanja na žrtve zločina SS divizije "Skenderbeg" i drugih albanskih fašističkih formacija na Kosovu i Metohiji.

Naime, kako prenosi portal Gračanica online, Agencija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavila je pre nekoliko dana na svom fejsbuk profilu, da je uz podršku Evropske unije, a u saradnji sa Ministarstvom kulture Kosova započela restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, koja je proglašena spomenikom kulture i da ima veliku istorijsku i arhitektonsku vrednost.

Kako se navodi, kuća bi trebalo da sadrži muzej Džafera Deve i njegove porodice, kao i sobu za međunarodne goste, a bila bi u okviru kulturnog centra koji nosi ime "Redžep Mitrovica". Posle nekoliko sati, objava je skinuta sa društvenih mreža, ali je na svom fejsbuk profilu, istu vest sa fotografijama na kojima se vide zaposleni u UNDP i EU kako obilaze gradilište, objavio kosovski ministar kulture Hajrula Tači. Za poznavaoce istorije, sporna su imena i Džafera Deve i Redžepa Mitrovice.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije (EU) "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije" koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP), naveo je RTS. Kako se dodaje, obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i Ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija i Kancelarija EU u Prištini. Džafer Deva bio je kvislinški gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

Dodaje se da je u obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) navedeno da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine, ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva više od 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju "Skenderbeg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija