Politika

Radoičić se vratio sa prelaza Brnjak, Petković: Pokušaj hapšenja i novi udar na Srbe

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

14:14

Radoičić se vratio sa prelaza Brnjak, Petković: Pokušaj hapšenja i novi udar na Srbe
Radoičić se vratio sa prelaza Brnjak, Petković: Pokušaj hapšenja i novi udar na Srbe - Copyright Prinstscreen YouTube/OtvoreniStudio

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija potvrdila je da se potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, nakon što je pokušao da uđe na KiM preko administrativnog prelaza Brnjak, vratio u centralnu Srbiju.

Policija je u dnevnom izveštaju navela da se Radoičić, dok su ga policijski službenici proveravali, vratio u centralnu Srbiju, preneli su prištinski mediji.

Portal Kalkso prenosi da se Radoičić nalazi na listi tužilaštva u Uroševcu, zbog slučaja "Brezovica" i da su mu na Brnjaku ostala dokumenta. Portal je takođe neveo da u ovom slučaju nije reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Pre nekoliko nedelja, podsetimo, SAD su Radoičića stavile na svoju crnu listu. Specijalne snage kosovske policije u decembru prošle godine i početkom januara uhapsile su nekoliko osoba zbog, kako je tada saopšteno u Prištini, primanja mita i zloupotrebe službenog položaja prilikom izgradnje na Brezovici.

Beograd je tada saopštio da je reč o brutalnom pokušaju zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novom teroru premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Srpska lista: Nastavak progona političkih predstavnika Srba

Srpska lista saopštila je da se "pokušajem neosnovanog hapšenja" potpredsednika te stranke Milana Radoičoća nastavlja progon političkih predstavnika Srba koje Priština ne može da kontroliše, i za koje, kako kažu, smatra da im stoje na putu pokoravanja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

"Zarad istine naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanja dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Oni navode da Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti ikakve vikendice i druge nepokretnosti u njoj, kao i da Radoičić nikada nije bio u opštini Štrpce.

"Ipak, istina i činjenice ne vrede ništa kada su u pitanju sudski procesi kosovskih institucija pokrenuti protiv Srba, za šta postoje stotine primera. Pravilo po kome svuda u svetu postoji obaveza da tužilaštvo dokazuje krivicu nekog lica, na Kosovu i Metohiji za Srbe ne važi, mi moramo da dokazujemo svoju nevinost", ukazuje Srpska lista.

Oni navode da ovo nije prvi put da se na prelazima prema centralnoj Srbiji pojavljuju tajne prijave i nalozi za hapšenje Srba, posebno onih, kako kažu, koji su spremni da stanu u odbranu slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

"Svesni smo da je u poslednjih nekoliko nedelja pojačana aktivnost kosovskih institucija da sa političke scena uklone Srpsku listu kao bedem odbrane Srba, ali smo mi razumeli te poruke i takvo delovanje nas neće uplašiti i obeshrabriti u daljoj borbi za naš narod", poručuju iz Srpske liste.

Oni su pozvali građane da ostanu uzdržani, da ne nasedaju na provokacije i nastave da zajedno sa Srpskom listom i Srbijom brane pravo na opstanak na ovim prostorima, iako su izazovi kako navode, "pred nama veliki i brojni, što nas ne sme uplašiti i pokolebati".

Petković: Novi udar na Srbe na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je pokušaj vlasti u Prištini da bez ikakvog valjanog dokaza i pravnog osnova uhapse potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića novi udar na Srbe Kosmetu.

To je, kako je naveo, i pokušaj slabljenja snage Srbije u Pokrajini i to baš uoči izbora 3. aprila.

"Nastavila se praksa Prištine da tajnim optužnicama pokuša da zastraši i izvrši dodatni pritisak na Srbe na KiM, ali im to neće poći za rukom", poručio je Petković na Tviteru.

Komentari (0)

Srbija