Politika

Gde je dijalog nakon posete Lajčaka i Eskobara: Zapadna diplomatija na Balkanu ili balkanizacija zapadnih diplomata

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

08/02/2022

-

14:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka i izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Beogradu i Prištini, s Kosova nema najava kada će dijalog biti nastavljen, da li će i po kom modelu biti formirana Zajednica opština sa srpskom većinom i hoće li biti srpskih izbora na Kosovu. Novinarka Euronews Srbija, Anđelka Ćup napravila je kratku analizu o situaciji na Kosovu posle Lajčakove i Eskobarove posete. 

Posle odlaska Eskobara i Lajčaka, kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da je Kosovo spremno za razgovor, da datum zavisi od Evropske unije, ali da nema sprovođenja sporazuma za koje on misli da su štetni za Kosovo, kao ni održavanja srpskih izbora. 

Miljazim Krasnići, politički analitičar, kaže za Euronews Srbija da su diplomate došle da omekšaju taj stav.

"Najverovatnije oni su vršli neku vrstu pritiska na Kurtija, a verovatno i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali mislim da će oni da iskoriste ovu priliku da nekako nateraju ili da pokušaju da nateraju Kurtija da dozvoli da se održe srpski parlamentarni i predsednički izbori na Kosovu", navodi Krasnići. 

Kurtijev potpredsednik Besnik Bisljimi, nudi rešenje: izbori mogu, ali tako da glasove prikuplja OEBS, da na svim dokumentima i biračkim mestima piše Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu, da nema predizborne kampanje srpskih političkih partija, ali i da se isti način glasanje omogući Albancima koji žive u centralnoj Srbiji.

"Etnokratija, način razmišljanja u Prištini, zasnovana je na tome da se ponizi život i da se nama u najvećoj mogućoj meri obesmisli život, a sa druge strane da se svom glasačkom telu obezbedi ta neprestana potreba da se bore sa Srbijom, srpskim interesima i srpskom državom", rekao je za Euronews Srbija Živojin Rakočević, novinar i književnik.

Prema mišljenju novinara Ljearta Hodže manje je važno šta će tačno da piše u glasačkim listićima i u izbornim centrima.

"To je manje važno, to je nešto tehnički. Ono što je važno za proces normalizacije između Kosova i Srbije, normalizacije odnosa i za glasače ovde je da, ako bude došlo do organizovanja izbora ovde i ako OEBS administrira procesom, to znači da će glasači imati istu proceduru kao što su imali u pređašnjim izbornim ciklusima", kaže Hodža.

Ovakav predlog ili barem njegov deo, neprihvatljiv je mnogim Srbima.     .

"Mi smo sada na nivou i u fazi kada jednostavno moramo da odustanemo od svega što nam nudi Priština, jer to što nam oni nude znači naš nestanak i poništavanje svih tekovina koje mi ovde imamo", kaže Živojin Rakočević.

Spekulacije da su međunarodni emisari ponudili model Zajednice opština sa srpskom većinom po ugledu na Istočnu Belgiju koja ima priličan broj izvršnih ovlašćenja, nisu potvrdili ni zvaničnici, niti poznavaoci političkih prilika.

"Najbolji model je taj koji se nađe između dve strane i koji uzima u obzir potrebe svih strana. Najgore je ako se ide tehnički na kopiranje nekog drugog modela. Najbolje je ako se nađe ono što je najbolje, i za Kosovo i za Srbiju, a naročito za kosovske Srbe", rekao je za Euronews Srbija politički komentator Ardijan Arifaj.

Kako će se naći kompromis ako iz američke ambasade u Prištini poručuju da je kosovski ustav svetinja i da se dijalog mora završiti međusobnim priznanjem, a iz one u Beogradu da bi trebalo uskoro doći do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, pitanje je bez odgovora.

"I ovi diplomati su se balkanizirali, i oni više pričaju za one unutrašnje potrebe, nego, mislim, neku načelnu politiku i mislim da je u tom smislu, ovaj u Prištini zna šta žele da čuju prištinske vlasti, onaj u Beogradu zna šta žele da čuju u Beogradu. I oni nekako, čini mi se, pa i gospodin Lajčak, ponekad izgledaju kao balkanski političari", kaže Krasnići.

Na Kosovu i posle posete Lajčaka i Eskobara, dijalog na bilo koju temu nije prioritet, što je stav Aljbina Kurtija od dolaska na premijersku poziciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija