Izbori 2022

"Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu": Priština Lajčaku dala predlog u 4 tačke kao uslov za održavanje izbora 3. aprila

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/02/2022

-

18:27

"Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu": Priština Lajčaku dala predlog u 4 tačke kao uslov za održavanje izbora 3. aprila
Besnik Bislimi i Miroslav Lajčak - Copyright Twitter/Miroslav Lajčák

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog privremenih institucija u Prištini Besnik Bisljimi podneo je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku predlog od četiri tačke kako bi mogli da se održe izbori na Kosovu 3. aprila, prenosi Demokracia.

U predlogu se navodi da će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu", a da je Vlada Kosova saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora.

Misija OEBS-a na Kosovu, bi po tom predlogu trebalo da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, dok srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova.

Kako se navodi u predlogu, a prenosi Kosovo Onlajn, reciprocitet se primenjuje na građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse, navodi se u predlogu.

Podsetimo, da bi glasali na referendumu održanom 16. januara, Srbi sa Kosova i Metohije morali su da pređu administrativnu liniju i svoj glas daju u nekom od gradova centralne Srbije. Birači su, naime, mogli da glasaju u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili poštom, a ako su to želeli lično da urade morali su da otputuju u neki od gradova u kojima je to bilo omogućeno - Kuršumliju, Rašku, Novi Pazar i Vranje. 

Kako se glasalo na referendumu

Kosovski premijer Aljbin Kurti bio je, podsetimo, prilično rešen u tome da ne dozvoli glasanje na teritoriji Kosova za referendum. Iako je tada razgovarao sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom, ostao je čvrst u stavu da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", rekao je on tada.

U kosovskoj skupštini usvojena je potom rezolucija protiv održavanja referednuma Srbije na teritoriji Kosova, a slične poruke čule su se i u danima koji su usledili. 

Šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja je izjavila da su i opozicioni i poslanici vladajuće većine odlučili da, kako su naveli, "na teritoriji Kosova više neće biti izbora bilo koje druge države". Ona je potom navela i da bi za izbore u Srbiji 3. aprila na Kosovu trebalo da se primeni ista praksa kao na proteklom referendumu.

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju krajem januara, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora.

Tokom prošlonedeljne posete Prištini i Beogradu, Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naglasili su da Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju i da je neopohodno pronaći modalitete za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town