Politika

Brnabić ugostila novog premijera Bugarske: Želimo zajedničko energetsko tržište

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

16:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici vlada Bugarske i Srbije Ana Brnabić i Kiril Petkov, posle današnjeg sastanka naglasili su da su Sofija i Beograd između ostalog zainteresovani i za zajedničko gasno i energetko tržište.

Predsednica Vlade Srbije rekla je na konferenciji za novinare da bi ona "išla i dalje" - na zajedničko energetsko tržište koje bi donelo veću konkurentnost privrede obema zemljama.

Svima bi nam to doneo benefite i između ostalog mogli bismo da gradimo više kapaciteta iz obnovoljivih izvora energije.

"Vidim da to možemo da uradimo vrlo brzo", rekla je Brnabić koja je sa Petkovim razgovarala i o podršci Srbiji na polju evrointegracija, otvaranja klasera kao i o organizvanju specijalizovanog poslovnog foruma u septembru u Pirotu ili Dimitvogradu na kojem bi bili predsvljeni potencijali za ivnestiranje.

Bila bi, kako kaže, dobra i kvadrilaterala Srbije, Bugarske Rumunije i Grčke jer bi to doprinelo većoj energetskoj stabinosti, što bi trebalo da bude jedna od važnih tema nakon izbora.

Balkan kao najbrže rastući region

Premijer Bugarske izrazio je uverenje da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, uz uklanjanje granica i zajendičko gasno i energetsko tržište mogao da postane najbrže rastući region.

To je deo naše vizije, potencijal postoji, rekao je Petkov.

Brnabić je bugarskom kolegi poželela mnogo sreće u poslu i naglasila da će imati punu podršku i Srbije i njenu lično kako bi radili zajedno i uspostavili snažnije i bolje odnose, kako političke tako i ekonomske.

Prema njenim rečima, saradnja dve zemalje može biti još bolja, u pogledu trgovine, ekonomije i zajedničkih investicija.

Predano ćemo raditi u tom cilju, naglasila je ona i zhavalila na tome što je Petkovu kome je ovo druga zvanična poseta prva poseta bila Severnoj Makedinoji što, kako je naglasila, pokazuje podršku regionu.

Rekla je da je Srbiji zbog reginalne stablnosti ZB važno da vidi napredak na evropskom putu i naših pratnera u Severnoj Makedoniji, Albanii i BiH. Zahvalila je Bugarskoj što pokazuje posvećenost u rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi svi imali jasnu evropsku perspektivu.

Brnabić, je naglasila da Petkovu ovo nije prva poseta Srbiji da je bio i za vreme mandata ministra kada je posetio Dimitrovgrd, kada su počeli razovore o unapređenju ekonomske i trgovinske sradnje.

"Danas smo te razgovore nastavili o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma, koji bi se održao u septembru ili u Pirotu ili Dimitvogradu sa učešćem viskokih delegacija na kojima bi bili predsvljeni potencijali za ivnestiranje".

Navela je da Srbija ima plan proširenje našeg gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a da se razgovara sa Bugarskom da priširimo i njihove skladišne kapacitete - kako bi tamo imali deo što je, kako je naglasla važno u vreme ovakvih kriza koje neće proćih brzo.

Naglasila je da je 2021. godina bila rekordna u ekonomskim odnosima dve zemlje i iznosila je 1,3 milijarde evra.

To je rekordna godina u našoj ekonomskoj saradanji i pokazatelj onoga što možemo zajendo da uradimo ako budemo zajendo radili.

Po rečima Petkova za Sofiju je važna regionalna povezanost kao uslov za ekonomski razvoj, a sa akcentom na energetsku povezansot.

Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima sa džavama van regiona, naša grčka veza je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu.

Prema njegovim rečima postoji velilki potencijal za ujedinjeno tržiste gasa

"Verujem da cemo to uspeti" rekao je on i dodao to podrazumeva povezanost i sa Severnom Makedonijom i Grčkom i Srbijom i Rumunijom

"Cilj nam je da svi budemo objedinjeni u jedno tržiste", rekao je on i naglasio da je Bugaska ne samo prijtelj Srbije već i partner na polju evrointegracija.

Premijri Srbije i Bugarske, kako je rečeno, dogovorili su se i da budu u direktnom ličnom konkatku kako bi se rešavala pitanja koja se tiču manjina, a čijem će boljem položaju doprineti i gasni interkonketor, i novi putevi i železnička pruga.

Saradnjom Srbije i Bugarske do veće energetske bezbednosti

Regionalno povezivanje i intenziviranje saradnje u energetici bili su tema današnjih razgovora ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa ministrom energetike Bugarske Aleksandrom Nikolovim.

Na bilateralnom ministarskom sastanku održanom u okviru posete bugarskog premijera Kirila Petkova Beogradu Mihajlovićeva je istakla da je izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska veoma važna za Srbiju, saopšteno je iz kabineta ministarke Mihajlović.

"Verujem da ćemo ovaj projekat završiti u planiranim rokovima. Izgradnja ovog gasovoda doprineće diverzifikaciji pravaca i snabdevača prirodnim gasom, a time i većoj energetskoj bezbednosti ne samo Srbije, već i čitavog regiona”, ocenila je ona.

Mihajlovićeva je navela da je Srbija prošle godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i da je u procesu izrade Integrisanog plana za klimu i energetiku i nove Strategije razvoja energetike.

Ona je ocenila da su to ključni dokumenti za promenu energetskog miksa Srbije do 2050. godine.

"Ovaj proces znači i nove prilike za saradnju dve zemlje i zajednički rad na jačanju energetske bezbednosti, posebno kada je reč o strateškim rezervama gasa", istakla je ona.

Nikolov je rekao da će gasni interkonektor Srbija-Bugarska doprineti većoj energetskoj bezbednosti u regionu.

Dodao je da će Južni gasni koridor, sa kojim će interkonektor biti povezan, zajedno sa gasom iz LNG terminala, biti veoma važni za diverzifikaciju snabdevanja gasom.

"Projekti od zajedničkog interesa treba da doprinesu da naše dve zemlje, koje imaju mnogo toga zajedničkog, budu bolje povezane, i da povećavaju svoju konkurentnost i ostvaruju više stope privrednog rasta, ujedno doprinoseći bržem razvoju regiona", ocenio je on.

Nikolov je dodao da postoji prostor za integraciju tržišta ne samo u oblasti gasa nego i u oblasti električne energije.

Sagovornici su zaključili da bi intenziviranju saradnje u energetici doprinelo zaključivanje memoranduma o saradnji.

Tim dokumentom bi bila predviđena i saradnja u oblasti obnovljivih izvora energije, razvoju skladišta energije i energenata i saradnju u oblasti energetske bezbednosti.

Komentari (0)

Srbija