Politika

Grujičić: Želim da se nastavi trend ulaganja u zdravstvo

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

17:24

Grujičić: Želim da se nastavi trend ulaganja u zdravstvo
Grujičić: Želim da se nastavi trend ulaganja u zdravstvo - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

 Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić izjavila je danas da je za nju velika čast što se nalazi prva na listi SNS-a za parlamentarne izbore.

Grujičić je za TV Tanjug izjavila da je odlučila da podrži SNS jer je, kako kaže, primetno da se Srbija razvija i da je poslednjih godina mnogo uloženo u zdravstvo, prosvetu i ostale oblasti.

"Jutros je bilo iznenađenje za mene kada su mi javili da će to biti predlog. Bio je red, kao što su i uradili, da me pozovu i pitaju za moje mišljenje. Rekla sam da mi je svejedno da li ću biti prva ili poslednja, meni je važno da Srbija nastavi da ide onim pravcem koji je krenula", rekla je Grujičić.

Istakla je da je važno da se u zdravstvo nastavi ulaganje koliko se uložilo do sada, da se pokušaju zadržati mladi da ne idu u inostranstvo, da se ulaže sve više u nauku, visoke tehnologije i u poljoprivredu.

"To su oblasti za koje bih se ja borila i nadam se da ću imati prilike da se borim", kazala je Grujičić.

Dodala je da je evidentno da se Srbija razvija i istakla da kao neko ko je u zdravstvu 40 godina može da kaže da su ova vlada i Ministarstvo zdravlja uložili mnogo napora da očuvaju državno zdravstvo.

"Kao neko ko je odrastao u socijalizmu i kao neko ko je navikao na to da i zdravstvo i školstvo treba da budu dostupni svima i da napred idu oni koji su najbolji i najtalentovaniji, tako su nas učili u socijalističko doba, došli smo u jednu situaciju da nekakve veze idu napred, da ko ima novca treba da se leči, da ko nema novca neka mu je Bog u pomoći. To tako ne može", rekla je Grujičić.

Kaže da se Srbija tokom pandemije pokazala kao veoma odgovorna država, a uloženo je mnogo u zdravstvene centre, opšte bolnice, tercijalne zdravstvene centre.

"Želim da se taj trend nastavi i da bude još više ulaganja i da moje kolege rade u boljim uslovima nego što sam ja radila, da im se pruži šansa da daju najsavremenije lekove, da ne moramo da se borimo da lekovi dođu na listu, nego da to bude po nekakvom automatizmu", rekla je Grujičić.

Na pitanje kakve su njene ambicije po pitanju politike, s obzirom da biti prvi na listi znači i mogućnost biti premijer, Grujičić je kazala da ne veruje da će biti premijer.

"Ja sam lekar, ono što mene može da interesuje to je zdravstvo, nauka, obrazovanje, kultura, to su četiri oblasti gde se ja osećam suvereno. Ja ne mogu da govorim o finansijama... Ne verujem da ću biti premijer", rekla je Grujičić.

Smatra da ljudi koji su nešto postigli u životu moraju da budu ako ne politički, onda društveno aktivni, dodajući da je svesna svih kritika koje će stizati na njen račun zbog podrške SNS-u, ali da to za nju nema nikakvog značaja, jer ima cilj.

"Neko ko izlazi u javnost mora da bude spreman na to, ne mogu vas svi voleti, niti svi hvaliti. To je nešto s čim morate da se pomirite, ako znate cilj, ako imate ideju šta treba uraditi za svoju državu i narod, i za mlade generacije, onda ti svi komentari za vas nemaju nikakvog značaja", zaključila je Grujičić.

Podsetimo, nosilac svih lista Srpske napredne stranke na izborima 3. aprila biće Aleksandar Vučić, odlučila je danas stranka jednoglasno. Prva na listi SNS-a za parlamentarne izbore biće prof. dr Danica Grujičić, a prvi na listi za beogradske izbore Aleksandar Šapić.

Odluke o izbornim listama je posle sednice Glavnog odbora stranke saopštila Ana Brnabić. Ona je rekla da je SNS odlučio da na izbore izađu sa listom "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Kako je rekla, dr Danica Grujičić je osoba koju cela Srbija zna i koja je jedan od najvećih stručnjaka u Evropi i svetu. Brnabić je rekla da je ponosna na to što je veliki broj javnih ličnosti na listi SNS-a. Dodala je da će drugi na listi biti matematičar Stojan Radenović, a treća dr Jelena Begović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Primat izgradnja zgrade Instituta za onkologiju

Prošle godine se na Institutu za onkologiju i radiologiju lečilo oko 30.000 pacijenata, a objavljeno je oko 150.000 pregleda, to samo po sebi govori da je prostor na Institutu neuslovan, izjavila je danas direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić.

Zbog toga će, kako je rekla, njena misija i primat biti da se izgradi nova zgrada Instituta za onkologiju i radologiju.

Istakla je da se u Srbiji mnogo umire od raka, ali da to više nije neizlečiva bolest ako se otkrije na vreme, te da su zato potrebni adekvatni uslovi za lečenje.

"Pre nego što sam javno podržala SNS, razgovarala sam sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji mi je rekao šta se sve planira u oblasti zdravstva i ja sam se našla obaveznom da to podržim, da podržim završetak KC Srbije, završetak KC Vojvodine, to sada kreće, izgradnje, mislim da su gotovi papiri", rekla je Grujičić za TV Tanjug.

Kaže da ono u čemu uživa jeste svaki put kada čuje mašine pored Kliničkog centra i kada kreće izgradnja Tiršove 2, dodajući da će izgradnjom te ustanove naša deca koja su bolesna dobiti, ne svetske, već, kako je rekla, "svemirske uslove za lečenje".

Komentari (0)

Srbija