Analize

Prilika za promociju politike, ali izlaznost je enigma: Kako će duga lista kandidata za predsednika uticati na birače

Komentari

Autor: T. Krnjaić

08/02/2022

-

09:23

Prilika za promociju politike, ali izlaznost je enigma: Kako će duga lista kandidata za predsednika uticati na birače
Prilika za promociju politike, ali izlaznost je enigma: Kako će duga lista kandidata za predsednika uticati na birače - Copyright profimedia, Tanjug/Sava Radovanović, Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kampanja pred izbore na više nivoa u Srbiji još nije zvanično počela, ali sve više stranaka izlazi iz perioda zagrevanja i hvata zalet za trku. Za sada je najviše poznatih kandidata za predsedničke izbore, dok postoji još nekoliko njih koji su izvesni, ali nisu potvrđeni. Prema mišljenju sagovornika Euronews Srbija, očekivan je veliki broj kandidata, jer je to postalo praksa u Srbiji, ali je neizvesno kako će to uticati na birače.

Krajem prošle godine bila su poznata samo dva predsednička kandidata, a u prethodnih mesec dana donete su nove odluke i za sada je zvanično poznato šest imena. Veći broj kandidata sugeriše na to da kroz kandidaturu mnogi žele da dodatno promovišu svoju politiku, smatraju analitičari.

"Na prethodnim izborima 2012. i 2017. godine broj kandidata je bio dvocifren, jer većina političkih partija koristi predsedničke izbore kako bi kroz svog kandidata dodatno promovisale svoju političku opciju", rekao je programski direktor Cesida Ivo Čolović za Euronews Srbija.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako navodi, za sada se očekuje da se tokom kampanje najveća borba vidi između vlasti i koalicije Ujedinjena Srbija.

"S obzirom na to da gospodin Vučić figurira kao glavni kandidat za predsednika, vladajuća koalicija ne mora da žuri sa objavljivanjem imena svog kandidata posebno jer ne mora da brine o rejtingu kandidata", kazao je Čolović

Da motivacija birača može u neku ruku da zavisi od toga kako će se kandidati predstaviti tokom kanpanje, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković. 

"Nekoliko je opcija koje su se do sada iskristalisale. Sve zavisi i od toga kako će se predstaviti građanima. Izlaznost je enigma, nema formule koja kaže da će izlaznost biti veća ili manja ako je broj kandidata veći", naveo je Stanković za Euronews Srbija.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On takođe smatra da je izvesno da će Vučić biti kandidat za predsednika, pošto je favorit i da bi bilo veliko iznenađenje da se on ne kandiduje.

Koji kandidati su poznati, a ko se još čeka?

Kao što je već pomenuto, čeka se da konačno "prelomi" Srpska napredna stranka, a od njihove odluke o Vučićevoj kandidaturi zavisi i to da li će SPS imati svog kandidata, pošto je iz te partije najavljeno da će podržati Vučića, ali da se situacija menja ako se on ne kandiduje.

Kada je reč o strankama koje ne učestvuju u vlasti, tu je situacija različita. Sa jedne strane, deo tzv. bojkot opozicije, koja nije učestvovala na prethodnim parlamentarnim izborima, koju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, okupljen u koaliciju Ujedinjena Srbija postigao je dogovor o zajedničkom kandidatu, generalu Zdravku Ponošu.

Iako je bio deo bojkota, Boško Obradović izaći će kao predsednički kandidat Dveri i nekoliko pokreta, a krajem januara najavio je zvanični početak predsedničke kampanje.

Takođe, opozicija ima još jednog kandidata za mandat na Andrićevom vencu, Miloša Jovanovića, predsednika Demokratske stranke Srbije, koji je prvi, još letos, najavio kandidaturu ispred koalicije NADA, koju DSS čini zajedno sa Pokretom obnove kraljevine Srbije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kandidaturu je najavio Miša Vacić, predsednik Srpske desnice, kao i novinar Srđan Škoro, kojeg predlaže pokret "Da se struka pita". Najnovija objava kandidata stigla je iz pokreta Zavetnici, koji je usvojio predlog da u predsedničku trku uđe Milica Đurđević Stamenkovski.

Potencijalno se mogu očekivati još neki kandidati kao što je Boris Tadić, a neizvesno je da li će kandidata predložiti i zeleno-leva koalicija Moramo, koju čine građanska platforma Akcija, pokret Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak. Za sada, oni su objavili samo nosioca liste za beogradske izbore. Takođe, ni koalicija Suverenisti, koju čine pokret Dosta je bilo Saše Radulovića i Zdrava Srbija Milana Stamatovića još uvek nije donela odluku o predsedničkom kandidatu.

To znači da bi izborni listić za predsedničke izbore opet mogao da bude raznovrstan, iako su u prethodnom periodu postojali pozivi da se opozicija ujedini. Podsećanja radi, na predsedničkim izborima 2017. godine bilo je 11 kandidata, a 2012. godine njih 12. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town