Politika

Dveri: Odustati od promene Ustava

Komentari

Autor: Fonet

08/06/2021

-

09:42

Dveri: Odustati od promene Ustava
Dveri: Odustati od promene Ustava - Copyright Dveri.rs

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Narodne skupštine da podrži predlog Vlade za promenu Ustava apsolutno je nedemokratski čin, ukazuje se u današnjem saopštenju Dveri, koje smatraju da je jedino ispravno da se tema promene Ustava odloži za period posle vanrednih izbora na svim nivoima.

Prema oceni Dveri, sadašnji saziv parlamenta izabran je na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima prošle godine i nema legitimitet da odlučuje o promeni Ustava. Kako se napominje, parlament bez opozicije nije mesto u kome treba pokretati proceduru promene najvišeg državnog pravnog akta. Zato se Dveri protive da se o promeni Ustava uopšte razgovara pre vanrednih parlamentarnih izbora.

"Tek u sledećem sazivu Narodne skupštine, u kome bi se našle sve relevantne političke opcije, može biti pokrenuta najpre javna rasprava da li nam je uopšte potrebna promena Ustava i kakva, pa tek onda eventualno i sama skupštinska procedura, ako o tome bude opšte saglasnosti", poručuju Dveri.

U saopštenju se objašnjava da razlog za promenu Ustava svakako ne mogu biti bilo kakve obaveze prema Evropskoj uniji (EU) do kraja ove godine, jer je proces evropskih integracija Srbije prekinut.

"Dogovor o izborima umesto rada na Ustavu"

Takođe, dodaju Dveri, koliko je problematično sadašnje stanje srpskog pravosuđa u kome izvršna vlast ima ogroman uticaj na najviše pravosudne organe, toliko je i neprihvatljivo da se pravosuđe preda u ruke duboko kriminalizovanih sudijskih porodičnih i esnafskih dinastija ili stranih činilaca koji i sada imaju preveliki uticaj na srpsko pravosuđe.

Kontrolu nad najvišim pravosudnim organima u Srbiji mora da zadrži Narodna skupština Srbije i izabrani predstavnici naroda u njoj, jer tužilaštvo i sudstvo treba da budu nezavisni, ali ne smeju biti neodgovorni, naglašavaju Dveri.

Prema stavu Dveri, zato je jedino ispravno da se tema promene Ustava odloži za period posle vanrednih izbora na svim nivoima kada prvo treba otvoriti široku stručnu javnu raspravu a potom i skupštinsku debatu. 

"Pozivamo vlast da odustane od nauma da menja Ustav, već da se posveti dogovoru sa opozicijom o terminima vanrednih izbora na svim nivoima koji bi Srbiju najpre vratili u normalan politički poredak", zaključuju Dveri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija