Politika

Kurti: Pozvao sam Srbiju da otvori državne arhive

Komentari

Autor: FoNet

20/02/2022

-

15:35

Kurti: Pozvao sam Srbiju da otvori državne arhive
Kurti: Pozvao sam Srbiju da otvori državne arhive - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Minhenu da je pozvao Srbiju da otvori državne arhive jer su, kako je naveo, "zločini počinjeni na Kosovu državni zločini", preneo je RTK.

"Na panelu Minhenske bezbednosne konferencije: 'Izgubljeni u tranziciji: Izazovi i izgledi za odgovornost i tranzicionu pravdu', pozvao sam Srbiju da otvori državne arhive jer su zločini počinjeni na Kosovu državni zločini", napisao je Kurti na Tviteru. Kurti je takođe naveo da prošlost između Kosova i Srbije još nije završena.

"Prošlost još nije završena, jer se ratni zločini i genocid i dalje negiraju", naveo je Kurti.

Ovim povodom reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je Kurtiju poručio da se prošlost ne može zaboraviti zbog hiljada proteranih Srba iz pokrajine, kao i ubijenih i nestalih.

"Zaboravili ste da kažete da prošlost neće biti iza nas sve dok imamo na hiljade proteranih Srba sa KiM, spaljene srpske kuće i crkve, nestale i ubijene ljude", napisao je Petković na Tviteru reagujući na Kurtijev objavu na tvit u kojoj kaže "prošlost još nije prošla kada se ratni zločini i genocid i dalje negiraju".

On je takođe pitao Kurtija zašto odbija potragu za nestalim osobama na devet lokacija i zašto skriva arhive UČK, za koje je priznao da postoje.

"Prestanite da izmišljate nepostojeći genocid, već se uključite u potragu za nestalim osobama!", napisao je Petković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija