Politika

Vučić sutra u poseti Španiji: Planirana kupovina dva transportna aviona i sastanci sa kraljem Felipeom VI i Sančezom

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

18:50

Vučić sutra u poseti Španiji: Planirana kupovina dva transportna aviona i sastanci sa kraljem Felipeom VI i Sančezom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Španiji.

Vučić će imati odvojene susrete sa kraljem Španije Felipeom VI i predsednikom Vlade Pedrom Sančezom, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Tokom boravka u Madridu, Vučić će prisustvovati potpisivanju Ugovora o kupovini dva transportna aviona C-295 Casa kompanije "Erbas".

Uoči odlaska u Madrid, Vučić je najavio da će pozvati kralja Filipa i premijera Sančeza da posete Srbiju.

"Srpski i španski zvaničnici imaju retko susrete, oni nisu bili u Beogradu 50 godina. Pozvaću kralja Filipa Šestog i premijera Sančeza da posete Srbiju, oni su iskreni prijatelji naše zemlje i to je veoma važno za nas", rekao je Vučić.

Kada je reč potpisivanju ugovora kojim Srbija kupuje dva transportna španska aviona, Vučic je istakao da je to veoma važno za našu zemlju.

"To je značajno jer ćemo imati sve više aerodroma, moći ćemo da povezujemo Kraljevo i Niš, i Beograd, i Bačku i Banat, i Pčinjski okrug, a to je veoma važno i u savremenim manevrima i u trenucima kada vam je potrebno pomeranje vaših snaga i pomeranje jedinica", rekao je Vučić.

Španija je, inače, jedna od pet zemalja Evropske unije koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Srbija sa tom zemljom neguje prijateljske odnose.

Robna razmena izmeđh Srbije i Španije beleži rast poslednjih godina, a kao najatraktivnije sektore za ulaganja u Srbiji, Španija izdvaja obnovljive izvore energije, saobraćajnu infrastrukturu, agroindustriju, energetiku i zaštitu životne sredine.

Realne izglede za povećanje izvoza na špansko tržište imaju proizvodi gumarske, drvne i industrije nameštaja, te prehrambeni proizvodi, smrznuto i konzervirano voće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija