Politika

"Putin je očekivao cveće, dočekali ga Molotovljevi kokteli": Zašto je Rusija primorana da promeni taktiku u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

18:00

"Putin je očekivao cveće, dočekali ga Molotovljevi kokteli": Zašto je Rusija primorana da promeni taktiku u Ukrajini
"Putin je očekivao cveće, dočekali ga Molotovljevi kokteli": Zašto je Rusija primorana da promeni taktiku u Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Iz onoga što je rekla ruska delegacija vidimo da Rusija ne odustaje od svojih zahteva, što predstavlja potpunu okupaciju i instaliranje marionetske vlade što je nešto što Zelenski i građani Ukrajine neće prihvatiti. Rekle su strane da su se načelno sporazumeli oko nekih tačaka, ali mislim da je i dalje previše rano da bismo govorili o nekom prekidu vatre", kaže za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put.

Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu, a sa posebnom pažnjom na pregovore koji se vode u Belorusiji, uz granicu sa Ukrajinom, ključno pitanje koje nameće svetska javnost odnosi se upravo na razvoj situacije i budućnost pregovora. Sagovornici Euronews ukazuju da su pregovori u ranoj fazi, ali isto tako i da je sve očiglednije da je Rusija primorana da menja taktiku budući da se u Ukrajini susrela sa onim što izgleda nije očekivala. 

Kako stvari sada stoje?

Prva runda pregovora između Ukrajine i Rusije, koja je održana u Belorusiji, okončana je bez konkretnih rezultata. Iako dve strane tvrde da "načelnih dogovora" ima, a Moskva i Kijev najavljuju nastavak, današnja dešavanja na terenu dodatno su otežala stvari. 

Jučerašnji pregovori završeni su dogovorom da, posle konsultacija, bude održana nova runda na poljsko-beloruskoj granici. Za Ukrajinu je glavni cilj sastanka bio "rasprava o prekidu vatre" i povlačenju ruskih trupa, dok je ruski predsednik Vladimir Putin svoje uslove ponovio u razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom - priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, "demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države" i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Ni jedna strana od svojih zahteva ne odustaje, a  Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka za Euronews Srbija ukazuje da pregovori, kratkoročno, nemaju šansu.

"Postoji samo jedan način da se ova kriza razreši, a to jesu pregovori. Mislim da su oni i dalje u ranoj fazi, ako pogledate pozicije i ukrajinske i ruske strane su suprotne. Oni su ostali ušančeni u zahtevima koje imaju, a svaka strana veruje da će naredni dan doneti povoljnije okolnosti odnosno povoljniju pregovarčku poziciju. Kada je u pitanju Rusija, vi ne ulazite u ovaku vrstu operacije, ako želite brze pregovore. Ukrajina vidi i oseća taj diplomatski trenutak i diplomatsku podršku koju ima sa dobrog dela sveta, uključujući i nikad kohezivniji zapadni blok i ona želi to da iskoristi", rekao je Nedeljković.

"Rusija menja taktiku"

Inače, iz Ukrajine ni danas ne stižu optimistične vesti. Borbe u nekoliko velikih gradova su nastavljene, zabeležena je velika eksplozija u Harkovu, a na satelitskim snimcima zabeleženi su i dugački konvoji koji su se uputili ka Kijevu. Kako Rašeta kaže, Rusija menja taktiku jer je očigledno da prvobirna strategija nije uspela.

"Očekivali su da će Kijev da se preda, da će građani da ih dočekaju cvećem, ali dočekali su ih Molotovljevim koktelima. Imamo jednu usporenu situaciju, imamo rusku vojsku koja prolazi kroz reforme, ovo je prvi ozbiljni rat koji vodi Rusija a ne SSSR i vide se problemi jer su ukrajinski građani spremni za borbu, imaju zapadno naoružanje i još važnije imaju obaveštajne službe SAD, EU i Britanije", rekao je on.

Euronews TV

Na pitanje da li je očekivao da dođe do ovakve razmere sukoba, Rašeta kaže da nije sve dok ruski predsednik Vladimir Putin nije doneo odluku o proglašenju Luganske i Donjecke narodne republike, dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

"Posle toga sam očekivao da će doći, ali limitiranog obima jer ni ruska ekonomija, građani, ni vojnici ne žele da ratuju protiv Ukrajine niti je to izvodljivo bez orgomnih gubitaka", rekao je on.

Komentarišući jutrošnju eksploziju u Harkovu, Rašeta kaže da će sigurno doći do eskalacije.

"Ovo je grad od 3,5 miliona ljudi, gde većina govori ruskim jezikom i sada vi pokušavate da se prikažete kao neki zaštitnik, a bombardujete ljude koje ste došli da spasite, tako da mislim da će eksponencijalno skočiti broj stradalih civila i vojnika jer ulazimo u ubrzanu fazu koja je veoma teška", rekao je on.

Inače, Rašeta dodaje i da se nada da će Putin ostati racionalan kada je u pitanju upotreba nuklearnog oružja. Predsednik je, podsetimo, naložio vojsci da stavi nuklearne snage odvraćanja u "visoko stanje prirpavnosti", a kao razlog je naveo "agresivne izjave NATO zemalja". To svakako ne znači da će nuklearno oružje zaista i da bude upotrebljeno.

"Mislim da je to više neka pretnja, da se Evropa odvrati, nego što je zaista neka realna pretnja, jer u slučaju da baci nuklearno oružje, Putin bi mogao odmah da ga upotrebi na samu Moskvu zato što bi došlo do trećeg svetskog rata, došlo bi do totalnog uništenja između dve supersile", naglasio je Rašeta.

Sankcije otišle korak dalje

Zapadni blok je, podsetimo, protiv Rusije, njenog predsednika i drugih moćnih ljudi u zemlji uveo niz sankcija. Jedna od mera je isključivanje nekih ruskih banaka iz takozvanog SWIFT sistema, ali sve se više govori i o bojkotu ruskih umetnika i sportista. 

Euronews TV

Ekonomske sankcije, kaže Nedeljković, ne mogu da imaju preterano efekata.

"Nisam siguran da ekonomske sankcije mogu da imaju preterano efekata kada je reč o Rusiji iako ovo jesu vrlo snažne ekonomske sankcije koje će se odraziti bez ikakve sumnje na rusku ekonomiju, ali postoji još jedna tradicija, a to je da ruske vlasti nisu nisu baš preterano osetljive na patnju svojih građana. Mislim da Ukrajina želi da pregovora, ali da su njihove početne pozicije ojačane u odnosu na recimo prvi dan intervencije i da Ukrajina sada neće očekivati ništa manje nego povlačenje svih trupa sa svoje teritorije, što u ovom trenutku deluje neostvarivo. Teško da će Rusija pristati da povuče trupe sa Krima", relao je on.

Kada je reč o bojkotu sportista, on ističe da je takvih primera bilo u prošlosti, ali da se u ovom slučaju odlazi korak dalje i da će ekonomske sankcije ponajviše osetiti obični građani.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Razočaran

08.03.2022 20:44

Informisanje u stilu "žute" štampe iako je u trendu ne vodi nikud, trebali bi to da znate. Tendenciozne pretpostavke tipa šta je Putin očekivao i zašto menja taktiku prilično su amaterske. Verujem da vas je Putin razočarao umerenom intervencijom, verovatno ste očekivali da aktivira balističke rakete i trenutno sravni Ukrainu sa zemljom. Nemojte biti nestrpljivi, za tako nešto uvek postoji mogućnost..

Srbija