Politika

Predsednik kosovske Skupštine: Odnosi Beograda i Prištine gori od rusko-ukrajinskih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

17:40

Predsednik kosovske Skupštine: Odnosi Beograda i Prištine gori od rusko-ukrajinskih
Predsednik kosovske Skupštine: Odnosi Beograda i Prištine gori od rusko-ukrajinskih - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca rekao je da su odnosi Kosova i Srbije mnogo gori od rusko-ukrajinskih i nije isključio, kako je istakao, agresiju Republike Srbije na Kosovo. Konjufca je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Sobranja Makedonije Taljatom Džaferijem, koji se nalazi u poseti Prištini. Kada je Srbija u pitanju, dodao je Konjufca, "treba se pripremiti na najgori mogući scenario".

On je zatražio da se poveća pripravnost Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kao i da se u partnerstvu sa NATO-om omogući njihovo dodatno naoružavanje.

"Nikada ne treba isključiti mogućnost i potencijalnu srpsku agresiju na Republiku Kosovo. Na osnovu ove tvrdnje i iz tog razloga smatramo da Kosovske snage bezbednosti treba da dobiju pravo da se dodatno naoružaju. Dakle, Republika Kosovo svakako treba da ima i artiljerijsko naoružanje. Naravno, to ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa NATO-om. Na neki način moramo da ih kao partnere ubedimo da je Kosovu ovo potrebno", rekao je Konjufca.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Govoreći o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, predsednik kosovskog parlamenta je pomenuo i sporazum koji NATO ima sa Srbijom, dodajući da ipak postoji strah od njegovog kršenja od strane Beograda.

"NATO je prisutan na Kosovu, ali i pored toga što je prisutan na osnovu vojnog sporazuma koji ima sa Srbijom, tehničko-vojnim sporazumom iz Kumanova, koji se odnosio na povlačenje srpskih snaga sa naše teritorije, imam opravdani strah da bi ovaj sporazum mogla da prekrši Srbija napadom na Kosovo. Moramo biti spremni da razmišljamo o najgorem scenariju u odnosu na Srbiju. Odnos, u državnom i institucionalnom smislu, Srbije prema Republici Kosovo je gori od odnosa Ruske Federacije sa Ukrajinom, jer je Ruska Federacija priznala Ukrajinu, a ipak je napala. Srbija nas i ne poznaje. Sa Srbijom imamo mnogo lošije odnose i moramo biti posebno oprezni u odnosu na Srbiju", ponovio je Konjufca, dodavši da Evropska unija mora da promeni strategiju prema regionu Zapadnog Balkana, stvarajući, po njegovim rečima, homogeni prostor u kome ne bi bilo moguće širenje Rusije.

Predsednik parlamenta Severne Makedonije, Taljat Džaferi nije želeo da komentariše stav Srbije u odnosu na situaciju u Ukrajini, rekavši da je Srbija sama iznela svoj stav, ali da će njegova zemlja podeliti iskustvo sa Kosovom, kako bi moglo da što pre postane članica NATO-a.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija