Politika

Korona presek: I danas više od 2.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2022

-

15:33

Korona presek: I danas više od 2.000 novozaraženih
Korona presek: I danas više od 2.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata na koronavirus je u Srbiji testirano 11.470 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 2.146 . Preminulo je 30 obolelih. 

Hospitalizovana su 1.997 pacijenta, a na respirator je priključeno njih 103.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo pozitivno 2.504, dok je preminula 29 osoba.

 

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da su građani sami odlučili da "popuste mere", jer ih nepoštuju. Smatra da će do kraja marta većina stanovnika steći imunitet prirodnim zaražavanjem, te će na proleće biti mirnija situacija.

On je za Euronews Srbija naveo da Zapadna Evropa ukida mere, ali da su skoro svi zadržali maske, distancu, dezinfekciju. Podseća da su pojedine zemlje EU imale veoma restiktivne mere na snazi, te da su one relaksirane. U tim zemljama vakcinisano je više od 80 odsto stanovnika, u pojedinim i više od 90 odsto.

U Srbiji su na snazi mere nošenja maske u zatvorenom prostoru i obavezna distanca, kao i kovid propusnice posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama.

Upitan da li će biti popuštanja mera, on je rekao da su građani već sami o tome odlučili.

"A šta treba da popustimo što odavno nije popušteno, što građani nisu sami doneli odluku da popuste? Mere koje su na snazi su maska, distanca, dezinfekcija. To bi trebalo normalno, civilizacijski da se poštuje. Koliko vidim trećina u javnom saobraćaju nosi maske, u zatvorenom prostoru niko. Onda se postavlja pitanje šta to mi treba da ukinemo?", upitao je Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija