Društvo

Direktor KBC "Zemun": Značajno bolja situacija, ali sa kovidom nikada nema opuštanja

Komentari

Autor: RTS

05/03/2022

-

10:45

Direktor KBC "Zemun": Značajno bolja situacija, ali sa kovidom nikada nema opuštanja
Direktor KBC "Zemun": Značajno bolja situacija, ali sa kovidom nikada nema opuštanja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih mesec dana smanjio se broj novoobolelih, hospitalizovanih, kao pacijenata na respiratoru. Zato su pojedine zdravstvene ustanove izašle iz kovid režima, a među njima i Kliničko-bolnički centar "Zemun". Nikada nema opuštanja, moramo biti na oprezu i treba da se pridržavamo svih mera, poručuje direktor te zdravstvene ustanove dr Dragoš Stojanović.

On je za RTS rekao da je optimista i da se nada da će Srbija sa smanjenjem broja zaraženih i hospotalizovnih uskoro izaći iz kovid sistema.

"Nikada nema opuštanja, moramo biti na oprezu i treba da se pridržavamo svih mera. Situacija je značajno bolja, u Batajnici je trenutno 330 pacijenata, na raspiratorima je takođe duplo manje najtežih pacijenata. To su sve dobri pokazatelji i nadamo se da će biti sve bolje", rekao je Stojanović.

KBC "Zemun" bio je od 20. marta 2020. godine u crvenoj zoni do maja prošle godine, a od tada radi u zelenoj zoni sa trijažnom ambulantom za kovid pacijente.

"I poslednjem talasu kroz trijažnu ambulantu je prošao veliki broj zaraženih, ali je manji broj bio za hospitalizaciju. Najčešće su to bili ljudi koji su duže čekali i lečili se kod kuće ili stariji osobe koje imaju i pridružene bolesti. Ipak svega oko 10 odsto je sa pregleda iz trijažnog centra slato u bolnice", rekao je dr Stojanović.

U dve godine koliko traje pandemija direktor KBC "Zemun" kaže da je bilo najteže na početku, ali i u danima kada se hospitalizovalo najviše pacijenata.

"Na početku je bilo teško, jer smo imali nepoznanicu, ne znate kako ćete lečiti, a preuzimate odgovornost za nečiji život. Taj prvi udar smo amortizovali, naučili kako da se borimo sa tim. U drugom talasu u jednom danu smo za 24 sata imali 180 pacijenata za hospitalizaciju", navodi direktor KBC "Zemun".

Što se tiče nekovid pacijenata koje sada zbrinjavaju, Stojanović kaže da primaju hitne pacijente, traume i politraume, imaju neurohiruške i ortopetsko hiruške intervencije, ali sve češće imaju pacijente sa postkovid komplikacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija