Društvo

U Beogradu osam puta manje zaraženih studenata nego početkom januara

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

12:09

U Beogradu osam puta manje zaraženih studenata nego početkom januara
U Beogradu osam puta manje zaraženih studenata nego početkom januara - Copyright Tanjug/Tanja Valić, Unsplash, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Od 21. do 27. februara u Studentskoj poliklinici u Beogradu zabeleženo je 49 kovid pozitivnih studenata, što je gotovo osam puta manje nego početkom januara, kada je bilo oko 400 zaraženih.

Prema rečima epidemiologa Mile Paunić, smanjio se i broj pregleda, pa ih je sada od 60 do 70 dnevno, od čega najčešće oko 25 odsto testova bude pozitivno na kovid.

"Poslednja nedelja februara je lakša u odnosu na prvu nedelju januara, a jedino što nije manje onoliko koliko bismo želeli, jeste procenat onih koji su pozitivni. On je početkom januara bio čak 56 odsto, a sada je oko 25 odsto, što nije zadovoljavajuće", rekla je Paunić za Tanjug.

Ona je navela da je u epidemiološkom smislu jako važno da taj procenat bude još manji, čak ispod pet odsto, kada se, kaže, može odahnuti. Paunić je navela i da među studentskom populacijom ima i gripa, te da se dnevno beleži četvoro, petoro mladih kojima se uzima bris.

"Prošle nedelje, kao i prethodnih nije bilo dana a da neko nije bio pozitivan na grip. Mart je mesec u kome se može očekivati veći broj obolelih", rekla je Paunić i dodala da su kliničke slike slabije, kao i u slučaju kovida.

Što se tiče vakcinacije, Paunić je istakla da od početka godine nije bilo mnogo zainteresovanih studenata.

"Od Nove godine izuzetno mali broj vakcinisanih, to je jedna do dve bočice Fajzer i jedna ili dve Sinofarm vakcine. Studenti najčešće biraju Fajzer, a u proseku se dnevno primi između šest, sedam do 10 doza najviše, a to je jako malo", poručila je Paunić.

Apelovala je još jednom na studentsku populaciju da se odazovu pozivu na imunizaciju.

"Važno je da se vakcinišu, jer je klinička slika kod vakcinisanih blaža", rekla je Paunić i istakla da je i dalje važno da se poštuju mere, jer "još uvek imamo visok procenat pozitivnih na testovima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija