Društvo

Tiodorović za Euronews Srbija: Koje mere da popustimo kada su ih građani sami ukinuli

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/03/2022

-

15:31

Tiodorović za Euronews Srbija: Koje mere da popustimo kada su ih građani sami ukinuli
Branislav Tiodorović - Copyright Tanjug/Skupština grada Niša

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da su građani sami odlučili da "popuste mere", jer ih ne poštuju. Smatra da će do kraja marta većina stanovnika steći imunitet prirodnim zaražavanjem, te će na proleće biti mirnija situacija.

On je za Euronews Srbija naveo da Zapadna Evropa ukida mere, ali da su skoro svi zadržali maske, distancu, dezinfekciju. Podseća da su pojedine zemlje EU imale veoma restiktivne mere na snazi, te da su one relaksirane. U tim zemljama vakcinisano je više od 80 odsto stanovnika, u pojedinim i više od 90 odsto.

U Srbiji su na snazi mere nošenja maske u zatvorenom prostoru i obavezna distanca, kao i kovid propusnice posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama.

Upitan da li će biti popuštanja mera, on je rekao da su građani već sami o tome odlučili.

"A šta treba da popustimo što odavno nije popušteno, što građani nisu sami doneli odluku da popuste? Mere koje su na snazi su maska, distanca, dezinfekcija. To bi trebalo normalno, civilizacijski da se poštuje. Koliko vidim trećina u javnom saobraćaju nosi maske, u zatvorenom prostoru niko. Onda se postavlja pitanje šta to mi treba da ukinemo?", upitao je Tiodorović.

Prirodno prokužavanje

On je naveo da je vakcinacija u Srbiji stala potpuno, da je cepivo primilo oko 55 odsto odraslog stanovništva.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U toku je, kako kaže, prirodno prokužavanje stanovništva. Omikron varijanta virusa korona kod mnogih daje blagu kliničku sliku.

"U opadanju je broj zaraženih na dnevnom nivou, ali treba imati u vidu da se ne testiraju svi inficirani. Ogroman je broj pozitivnih, koji nemaju znake bolesti ili imaju vrlo slabu kliničku sliku. Od ukupnog broja testiranih sada je oko 35 odsto pozitivno na virus korona", rekao je Tiodorović.

Podseća da je još prošlog leta rekao da zbog lošeg odziva na vakcinaciju i nepoštovanja mera Srbiji predstoji prirodan proces prokužavanja (stvaranja imuniteta zaražavanjem), ali da je cena visoka i meri se ljudskim životima.

"Imamo situaciju da se svi zaražavaju, ozbiljno oboljevaju stariji i hronični bolesnici. Oni će biti ugroženi. I dalje imamo visok broj preminulih, taj broj je izuzetno visok. Ja očekujem od nekih kliničara da objasne zašto imamo toliko preminulih. Dobijam svakog dana podatke sa terena da umiru starije osobe, teški hronični bolesnici i mahom nevakcinisani. Umiru i vakcinisani koji imaju teške hronične bolesti", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija