Politika

Gervala: Optimista sam u vezi sa prijemom Prištine u Savet Evrope i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

14:56

Gervala: Optimista sam u vezi sa prijemom Prištine u Savet Evrope i NATO
Gervala: Optimista sam u vezi sa prijemom Prištine u Savet Evrope i NATO - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je danas da je optimista po pitanju članstva Prištine u Savetu Evrope i NATO, javlja Gazeta ekspres.

Ona je rekla da će se tokom ove nedelje odlucivati o formiranju grupe koja se bavi tehničkom, političkom i diplomatskom stranom članstva u NATO.

"U svim mogućim diplomatskim oblicima jasno smo stavili do znanja da je Kosovo zainteresovano da bude što bliže NATO i eventualno punopravni član NATO. Znamo da postoji nekoliko različitih stepena koji vode ka punopravnom članstvu u NATO, tako da se ti različiti stepeni postavljaju u različito vreme, jer smo 24. februara ušli u novu eru, kao Evropa", kazala je Gervala, prenosi Koha.

Ona je dodala da postoje stvari koje čine Prištinu optimističnom po pitanju članstva u Savetu Evrope.

"Niko ne može da predvidi šta će biti, ali možemo da predvidimo našu ulogu - šta ćemo da radimo ako članstvo bude moguće. Radimo korake usmerene i u tom pravcu. U četvrtak očekujemo posetu, osim ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, nemačke ministarke spoljnih poslova", rekla je ona.

Gervala je dodala da će Priština uskoro ukinuti tranzitni vizni režim za ukrajinske državljane i stvoriti uslove za smeštaj članova porodica ukrajinskih vojnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija