Politika

Vučić: Čuvaćemo mir i stabilnost, to nam je najvažnije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

13:19

Vučić: Čuvaćemo mir i stabilnost, to nam je najvažnije
Vučić: Čuvaćemo mir i stabilnost, to nam je najvažnije - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će čuvati mir i stabilnost i to nam je najvažnije, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi novinarima nakon otvaranju fabrike kineske kompanije MINTH Automotive Europe u Loznici.

Upitan o izjavi ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenbarga koji je naveo da nije optmista da kriza u Ukrajini može da se reši mirnim putem i upozorio na opasnost o Trećeg svetskog rata, Vučić je rekao:

"Reč je o pametnom čoveku, a da je moguć Treći svetski rat nadam se da nije u pravu. Sad, da li mogu to da isključim... ko sam ja da o tome govorim... Ono što je važno da Srbije ne učestvuje ni u kakvih ratovima i da mi sačuvamo mir i stabilnost to, i to i radimo".

Dodao je rezultati razgovora šefova diplomatija Ukrajine i Rusije, Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova nisu toliko pozitivni, ali da će se videti šta će se dalje dešavati. 

Po pitanju strašnje posete nemačke ministarske spoljnih poslova Srbiji Analene Berbok, Vučić je rekao da su to važni razgovori i da će Srbija gledati da čuva i bilaterlane odnose sa tom zemljom. 

Dodao je da je sutra važan dan i zbog toga što će biti otvaranje Klinike Dedinje 2, kako je rekao najbolje kardio vaskularne hiruške klinike u ovom delu Evrope, veliki dan.

Povodom komentara da bi "nestašice u Srbiji nestale kada bi Vlada ukinula odluku o zamzavanju cena, što bi izazvalo inflaciju, a to ne odgovara uoči izbora", Vučić je rekao da u Srbiji "nema nestašica, osim u glavama nekih ljudi".

"Mi smo zbog histerije koju su digli potrošli sedam miliona tona goriva u petak i subotu. To je rekord svih vremena u potrošnji goriva. To je kad imate bezobrazluk, neodgovornost i bezobrzirnost nekih ljudi. I jel ima nestašica posle toga? Nema, znači izdržali smo i to. Nema nestašice ni jedne žitarice niti jednog proizvoda prehrambene industije, ni voća ni povrća, svega imamo", rekao je Vučić. 

Što se tiče inflacije, dodao je,  kritikuju nas što zaustavljamo ono što je povećanje cena u svetu, a "razorilo bi ljude u Srbiji".

"Zamislite da naplaćujemo cenu elektrićne energije osam puta veću nego sad, jer tolika je stvarna cena električne energije na evropskom i svetskom tržištu. Savetuju nama da vam osam puta veći računi dođu za struju, za naftu 2,5 puta veći, za gas najmanje 8 do 10 puta. Krivi smo jer čuvamo socijalni mir, i što se borimo za interese građana Srbije pa nećemo da im dajemo tržišne cene i gledamo da država preuzme deo tereta, da bi građani mogli da plate manje", kaže Vučić. 

O Haradinajevoj izjavi: Hoće on da nas bombarduje ili neko drugi

Upitan o izjavi predsednika prištinske strane Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaj koji je rekao da će Beograd biti bombarodan ako samo jedan vojnik uđe na Kosovo i Metohiju, Vučić je rekao: 

"Hoće on da nas bombarduje ili neko drugi? Nemam komentar na besmislice i gluposti, ali po tome dovoljno vidit šta je to što Srbiji žele. Srbija će da čuva mir i stabilnost, to je za nas najvažnije. Fabrike, putevi i pruge su naša snaga. Naša snaga je i naša vojska, a ona će biti sve snažnija", rekao je Vučić.

Haradinaj je, naime, izjavio je da "zna da Amerikanci ne dozvoljavaju nijednom srpskom vojniku da upadne na teritoriju Kosova", kao i da bi Beograd bio bombardovan kao 1999. godine, ako bi se tako nešto desilo.

"To srbijansko rukovodstvo vrlo dobro zna. Ako srbijanski oficir prođe kroz teritoriju Kosova, Beograd će biti bombardovan, a ne neka druga teritorija", rekao je Haradinaj na RTV Dukađini, prenosi Telegrafi.

Komentari (0)

Srbija