Politika

Vučić: Pre izbora neće biti pregovora s Rusijom o novim cenama gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

13:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pre izbora 3. aprila neće biti suštinskih pregovora sa Rusijom o ceni gasa, a ko dobije na izborima imaće priliku da pregovara, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon obilaska  fabrike kompanije BMTS Technology u Novom Sadu.

"Što se tiče gasa, pre okončanja izbora neće biti suštinskih pregovora sa Rusijom. Do tada, šta će da se zbiva ne znamo, važno je da za građane obezbedimo ono što je najbolje moguće. Ukoliko ne bude prekida gasovoda kao juče na Jamalu, ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, verujem da ćemo imati povoljnu cenu. Povoljna cena danas je nešto drugo u odnosu na pola godine ili godinu dana, ali sam siguran da ćemo imati jednu od najpovoljnijih u Evropi. Apsolutno ništa ne zavisi od nas", rekao je predsednik.

On je dodao da danas niko ne može da garantuje nikakve uslove kada je u pitanju gas.

"Svega će u Srbiji biti dovoljno i trudićemo se da te cene budu jedne od najnižih na evropskom kontinentu. Ne zavisi od nas, da zavisi samo od i pregovora sa ruskom stranom danas bismo bili među tri ili dve evropske zemlje sa najboljom cenom gasa", rekao je Vučić. 

Govoreći o ceni gasa, Vučić je rekao da ne može ništa da garantuje, jer to ne zavisi od nas.

"Preko Crnog mora, preko Konstance, niko ne može da donese ništa. Ne postoji osiguaravajuća agencija koja će to da uradi. Ali, trudićemo se da cene budu među najnižim u Evropi i da svega imamo".

O izvozu žitarica u region

Kada je reč o izvozu žitarica i osnovnih potrepština u region, koji sada potražuje velike količine, Vučić je rekao da se stvari globalno gledno komplikuju, ali ne i za Srbiju i njene građane. Rekao je da svega ima dovoljno, ali da se to mora rasporediti i regionu kako se kriza ne bi prelivala. 

"Mi imamo značajno više nego što je potrebno, mi moramo u regionu to da rasporedimo da ne bismo imali prelivanje iz regiona jer nema dovoljno hleba, brašna, kukuruznog i pšeničnog, jestivog ulja..."; rekao je on i dodao da se potražuju velike količine.

"Očigledno se ljudi plaše šta će biti pa žele da obezbede veće količine za svoj narod i to nije za kritiku. Razgovaraćemo sa svima, a onoliko koliko je ugovoreno i koliko možemo da damo a da ni jednog trenutka ne ugrozimo naše potrebe, to ćemo dati. Naravno najpre kroz Otvoreni Balkan, a zatim Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, to su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo", rekao je Vučić. 

Kako je dodao, i velike zemlje, na primer Egipat, 80 odsto pšenice i kukuruza uvoze iz Ukrajine i Rusije, a izvoz je zabranjen iz tih zemalja. 

"Oni imaju 115 miliona ljudi. Tako da sada se postavlja pitanje ko će sve želeti našu pšenicu koja je ne manjeg već često boljeg kvaliteta. Pa i naš kukuruz. I pšenica i kukuruz rastu na berzama, i u Čikagu i u Parizu. Sve što pada kada je reč o cenama energenata je malo i nedovoljno, jedino je nafta opet danas porasla na 102,5 dolara za barel jutros, ali pšenica i kukuruz rastu i dalje, u Americii više kukuruz, u Evropi pšenica", rekao je on.

Upitan o izjavama zapadnih lidera o vraćanju na ugalj i nuklearnu energiju nasuprot zelenoj agendi za koju su se zalagali pre rata u Ukrajini, Vučić je rekao da je upravo nemački ministar finansija, koji je iz Liberalne partije, govorio o vraćanju uglja i nukelarki. 

Kako je naveo, to su i oni, poput Viole Fon Kramon koja je podsticala da Srbija da zatvori rudnike uglja i predje na zelenu energiju, ali "nismo bili naivni srećom".

Dodao je i da su odavno nukelearke najvažnije, kao i da Fancuska, Bugarska i Mađarska žive od njih, pa i Slovenija i Hrvatska.  

"Sve što se izveze struje u regionu dolazi iz bugarske nukelarke.... Ali, sve što je njima dozvoljeno nije nama. Što je dozvoljeno bogu, nije volu, a mi mu tu dodjemo volovi", rekao je on. 

"Ne očekujem reakciju EU zbog upada ROSU"

Vučić je odgovarajući na pitanje o novonastaloj situaciji u Štrpcu i upadu ROSU u srpske kuće tokom jutarnjih časova, rekao da ne očekuje nikakvu reakciju EU i Zapada.

"Ne očekujem nikakvu reakciju, ali njihov cilj je da oslobode jug KiM od prisustva Srba, a sve je to prekriveno iza lažne brige o upravljanju Brezovicom i navodne korupcije. Nismo naivni, davno smo to prevazišli da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja srpskih građana na KiM. Sutra je 18 godina od pogroma, a koliko je njih odgovaralo za to vreme za uništavanje naših svetinja i ubistva naših ljudi", kaže Vučić.

"Od 20. marta neću učestovati u kampanji"

Vučić izjavio je danas da od 20. marta neće učestvovati u predizbornoj kampanji i da će se posvetiti svom poslu, kako je rekao, bez kamera.

Na pitanje novinara zašto je posetio fabriku BMTS u Novom Sadu pošto ona nije danas otvorena i da li je to funkcionerska kampanja, Vučić je rekao da je prvi put posetio tu fabriku, iako je država odvojila velike subvencije, kako bi video da li može dodatno da joj se pomogne.

"Što se tiče funkcionerske kampanje, ja sam jedini koji se od 20. marta neće pojavljivati ni u čemu što je ''funkcionerska kampanja''", rekao je Vučić i dodao da jedino kao predsednik neće moći da preskoči obeležavanje početka NATO agresije na Srbiju 24. marta.

Poručio je da pojedini žive van realnosti kada misle da je razlika između SNS i opozicije pet ili 10 odsto i da će navodno "funckionerska kampanja" nešto da pomogne.

Vučić je istakao da je došao u fabriku jer je zabrinut zbog situacije u svetu i kako bi video kako država može dodatno da pomogne zbog otvaranja novog pogona i nove opreme koju će BMTS imati, i zaposliti nove radnike.

Komentari (0)

Srbija