Politika

Nehamer nakon razgovora s Brnabić: Bitno je da EU da jasan znak da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

13:09

Nehamer nakon razgovora s Brnabić:  Bitno je da EU da jasan znak da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi
Nehamer nakon razgovora s Brnabić: Bitno je da EU da jasan znak da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je važan geostrateški i geopolitički partner za Austriju i time i Evropsku uniju i bitno je da se EU jasno odredi i da da jasan znak da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, rekao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer na konferenciji za medije nakon razgovora s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je potvrdio zabrinutost odgovarajući na pitanje o usklađivanju politike Srbije i Evropske unije i rekao da je to bila jedna od velikih tema današnjeg razgovora.

"Tačno je da je briga velika jer je činjica da Rusija ima veliki uticaj u regiji, a i Kina ima interes da se ovde pozicijonira i obaveza je EU da da jasna signal da moramo da radimo zajedno. Sa zabrinutošću gledamo prema Ukrajini i oboje kao predsednici vlada vidimo šta se dešava. Naši građani zahtevaju da se nađe rešenje i to je lakše da uradimo zajedno. I zato će Austrija i dalje gledati da bude most u EU i za Srbiju i za zemlje Zapadnog Balkana", naveo je Nehamer.

„Trenutno smo suočeni sa ratom u Evropi sa kojim niko nije računao. Doživeli smo invaziju na jednu zemlju. Upravo je zbog toga važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji“, podvukao je on.

Nehamer je kazao da su pristupni pregovori uvek komplikovani, dodajući da je tako bilo i za Austriju.

To je, kako kaže, intenzivan proces, a i zemlje EU moraju da urade svoj domaći zadatak da se ubrza taj proces.

Brnabić je istakla da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope:

"Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope", poručila je premijerka Srbije.

Ona  je ponovila da je stav Srbije po pitanju rata u Ukrajni principijelan.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Mi smo se uskladili sa svim deklaracijama EU koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta. Nismo se pridružili onim deklaracijama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i o tome smo pričali sa predstavnicima EU. Mi smo i sami pretrpeli sankcije i ne mislimo da će one zaustaviti sukobe već će kazniti obične ljude", dodala je Brnabić.

Ona je podsetila da je Srbija 2021. imala 65,35 odsto usklađenosti spoljne politike sa EU i da će se truditi da se dodatno usklađuje do momenta ulaska u EU kada usklađenost mora biti potpuna.

Na konkretno pitanje kako su se odnosi Srbije i Rusije promenili od napada na Ukrajinu i da li može zamisliti da se Srbija pridruži sankcijama protiiv Rusije premijerka je rekla da su ti odnosi tradicionalno jako dobri.

"Povezuju nas kultura, tradicija i vera, a u današnje vreme i na primer energetika. Današnji odnosi prema Ruskoj Federaciji nisu mnogo drugačiji od odnosu na primer zemlje Evrope koja zavisi od gasa. Promeninjeni su odnosi od početka rata jer 75 odsto ekonomije u Srbiji čine investicije iz EU, te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Ruskoj Federaciji i to se odražava na našu ekonomiju", rekla je Brnabić.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Smanjivanje zavisnosti od ruskog gasa

Austrija izuzetno zavisi od ruskog gasa i za nas će se u budućnosti postavljati pitanje kako da se dugoročno oslobodimo zavisnosti od fosilnih goriva, kao što su nafta i gas, izjavio je danas u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je rekao da se Austrija dugo uzda u obnovljive izvore energije, ističući da 75 odsto struje u toj zemlji potiče iz takvih izvora, a 25 odsto iz gasa.

"Tu moramo da napravimo napredak kako bi smo se oslobodili te zavisnosti, ali to ne može preko noći, to je dugoročni projekat", rekao je Nehamer i dodao da u ovom trenutku Austrija treba da da razmišlja kratkoročno i srednjoročno o tom problemu.

Nagladio je da austrijska vlada radi na tome da obezbedi sigurnost ljudima za sledeću zimu jer je, kaže, veliki strah kod građana da će ostati bez energije.

"Takođe orijentišemo se na međunarodnom trzištu da bi dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva kao što su nafta i gas i da je dugorično smanjimo", rekao je austeijski kancelar.

Austrija kao važan partner

Premijerka je podvukla je navela da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

Premijerka je zahvalila Austriji na svoj podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

"U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo", naglasila je Brnabić.

Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

Austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je ona.

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

"To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija