Evropa

Nehamer: Rusija je u stanju da pritiskom na dugme započne invaziju Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

20:24

Nehamer: Rusija je u stanju da pritiskom na dugme započne invaziju Ukrajine
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krizni kabinet koji je austrijska vlada uspostavila u vezi sa ukrajinskom krizom održao je danas prvi sastanak, a zaključak je da je Rusija u stanju da pritiskom na dugme započne invaziju Ukrajine.

Kancelar Karl Nehamer razgovarao je sa ministarkom odbrane Klaudiom Taner, ekspertima Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i energetike, te sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

"Primetan je porast oružanih sukoba na ukrajinsko-ruskoj granici. Suprotno od najave povlačenja došlo je samo do lažnog povlačenja ruskih snaga. Ruska federacija je u stanju samo pritiskom na dugme da započne invaziju Ukrajine", poručio je Nehamer.

On je podsetio da je Austrija u Ukrajinu poslala krizni tim, koji priprema mere evakuacije oko 148 austrijskih državljana za koje se zna da se trenutno nalaze u toj zemlji.

Na sastanku kriznog kabineta bilo je reči i o energetici.

"Evropska komisija je naglasila da će, ako Rusija prekine isporuku energenata Evropi, naći zamenu", preneo je kancelar.

Inače Nehamer je danas razgovarao i sa generalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit, kao i s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nehamer je ukazao da je Rusija iznenađena jedinstvom EU, koja je spremna da sankcijama reaguje na ratne sukobe.

"Činjenica je da su ozbiljni sati pred nama u Evropi. Apelujem na Rusiju da preuzme svoju ulogu velike sile i osigura mir umesto rata", poručio je Nehamer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa