Evropa

Kancelar prekinuo diskusiju: Austrija ostaje neutralna

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

09:36

Kancelar prekinuo diskusiju: Austrija ostaje neutralna
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer prekinuo je diskusiju o ukidanju neutralnosti Austrije porukom "Austrija ostaje neutralna".

"Austrija je bila neutralna, ona jeste neutralna, i Austrija će ostati neutralna", podvukao je Nehamer i poručio da je za njega time diskusija okončana.

Prema njegovim rečima, neutralnost je bila dobra za Austriju. On je naglasio da trenuto postoji rat, da je potrebna brza pomoć, brza solidarnost za ljude na licu mesta, kao i podrška za političko odgovorne koji tamo strahuju za život, a da ne trebaju diskusije koje nemaju nikakve osnove u realnosti.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Time je Nehamer indirektno odgovorio na zahtev nekadašnjeg predsednika parlamenta Andreasa Kola, koji je u autorskom tekstu u dnevniku "Klajne Cajtung" izneo da Austrija treba da pristupi NATO ili vojsci EU.

Sličnu izjavu je dala "siva eminencija" u vladajućoj Narodnoj partiji Austrije (OVP), guvernerka pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner.

"Nećemo menjati ništa na našoj neutralnosti. Ona je osnova naše spoljne i bezbednosne politike. To je bila proteklih decenija i biće to i u budućnosti", naglasila je ona.

Međutim, istakla je da će Austrije, kada se krši međunarodno pravo, i u budućnosti podići svoj glas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa