Evropa

Austrijski ministar zdravlja Mikštajn podneo ostavku, spekuliše se da se povukao zbog ukidanja kovid mera

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

16:37

Austrijski ministar zdravlja Mikštajn podneo ostavku, spekuliše se da se povukao zbog ukidanja kovid mera
Austrijski ministar zdravlja Mikštajn podneo ostavku, spekuliše se da se povukao zbog ukidanja kovid mera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nepunih godinu dana od stupanja na dužnost ministar zdravlja i za socijalna pitanja Austrije Volfgang Mikštajn podneo je danas ostavku.

Mikštajn je, na vanrednoj konferenciji za štampu, kao razlog naveo da više nije u stanju da pruži stopostotni doprinos dnevno, što je, dodao je, potrebno na ovoj funkciji. Kao posebno opterećenje on je naveo stalne pretnje koje su dobijali on i njegova porodica.

"Ako kuću možete napustiti još samo uz policijsku zaštitu to nije situacija koju možete dugo izdržati", rekao je Mikštajn.

On je istakao da mu je glavni prioritet bila zaštita građana u vreme pandemije.

"Mislim da sam u tome uspeo i na to sam ponosan", rekao je Mikštajn.

profimedia

 

Kazao je da je na primeru sopstvene porodice osetio koliko je pandemija koronavirusa opterećenje i koliko su bila teška brojna ograničenja. Mediji spekulišu da se Mikštajn povukao zbog neslaganja u vladi oko korona politike i da je bio protivnik ukidanja svih epidemioloških mera 5. marta na osnovu odluke vlade kada je preglasan.

Njega će na mestu ministra zdravlja naslediti Johanes Rauh, kojeg predlaže vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogler.

Samo tri ministra uspela da se zadrže pun mandat

Time Ministarstvo zdravlja isčekuje svog 22 ministra od svog osnivanja pre 50 godina.

Iako je osnovano tek 2. februara 1972. godine Ministarstvo zdravlja imalo je već toliko ministara koliko je imala većina resora koja postoje još od 1945. godine.

Na dužnosti ministra zdravlja retko koji političar je uspeo da ostane dugo. Samo tri ministra zdravlja uspela su da se zadrže pun mandat od četiri godine.

Mikštajn se povukao posle 11 meseci, ali to nije najkraće ministrovanje na čelu Ministarstva zdravlja Austrije. Najkraće na dužnosti bio je Valter Peltner, svega 12 dana, pošto je bio član pokušane prelazne vlade kancelara Sebastijana Kurca posle afere Ibica maja 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa