Politika

Vulin: Vojna neutralnost je naš put

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

22:20

Vulin: Vojna neutralnost je naš put
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini lider u Evropi koji vodi samostalnu spoljnu politiku i koji je izborio pravo da Srbi odlučuju sami o sebi.

Vulin je to rekao večeras na panel diskusiji o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji i refleksiji na region u Bijeljini, gde je ponovio da dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naša zemlja neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Republika Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. I dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić neće ni uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. To zvuči lako i jednostavno, ali nije ni malo lako zadržati takvu poziciju u ovom svetu u ovoj konstalaciji snaga gde jedna Srbija koja ima 7 miliona stanovnika može da kaže najvećim silama sveta da neće učestvovati u sankcijama Ruskoj Federaciji. Aleksandar Vučić je poslednji samostalni lider u Evropi koji je u stanju da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku. Predsednik Vučić je izborio pravo da Srbi odlučuju sami o sebi", rekao je ministar.

Istakao je da srpski narod koji ima iskustva Jasenovca, "Oluje", martovskog pogroma nema pravo da odlučivanje o svojoj budućnosti prepusti nekom drugom.

"Ja čvrsto verujem u potrebu da Srbi postanu jedinstven politički narod, da bez obzira na granice koje nismo ni tražili, ni crtali, da moramo da imamo jedinstven politički stav. Narod koji ima iskustvo Jasenovca, koji ima iskustvo Broda na Drini, narod koji ima iskustva Nasera Orića i ostalih ubica, ne može svoju sudbinu da prepusti nekom drugom, ne može da kaže neka neko drugi odlučuje umesto nas. Ne može da pristane da neko drugi odlučuje o sudbini njegove dece. Zato moramo da budemo jedinstven politički narod, zato moramo o ključnim nacionalnim pitanjima da mislimo isto", naveo je predsednik PS.

Naveo je i da je Srbija na čijem je čelu Vučić vojno neutralna zemlja čiji je osnovni interes zaštita svoje zemlje i srpskog naroda gde god da živi.

"Vojna neutralnost koju je formulisao predsednik Vučić je naš put. Jedan od razloga zašto sam ja protiv članstva u NATO paktu je taj što neću da prihvatim da mom vojniku može da komanduje neko ko nije mog imena i mog jezika i da jednog dana od mog vojnika traži da on radi drugima ono što je rađeno nama. Nemam ni jednu srpsku jedinicu koju bih poslao u neki Avganistan, nemam ni jednog srpskog vojnika koji bi sada trebalo da ide na ratišta, da pogine za nekog drugog. To je vojna neutralnost", kazao je Vulin i dodao da kada Aleksandar Vučić kaže da se neće ponoviti ni "Oluja", ni martovski pogrom, neće se ponoviti.

To je tako, dodao je "zato što je Srbija po prvi put u proteklih nekoliko godina stavila na papir i potpisala u skupštini da je Republika Srpska i Srbi gde god oni živeli prioritet Srbije i da je svako uznemiravanje Srba gde god oni živeli uznemiravanje same Srbije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija