Politika

Jevtić: Srbi izloženi institucionalnom nasilju na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

10:14

Jevtić: Srbi izloženi institucionalnom nasilju na Kosovu
Jevtić: Srbi izloženi institucionalnom nasilju na Kosovu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić smatra da Srbi treba da izađu iz institucija u Prištini, jer je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen institucionalnom nasilju i kršenju osnovnih ljudskih prava.

"Situacija je dramatična, pod pritiskom smo. Odluke vlasti su do te mere opasne da ugrožavaju naša ljudska prava. Kriminalizovani smo, ugroženi smo institucionalno i na svaki drugi način", rekao je Jevtić za RTS, podsećajući na hapšenja Srba zbog navodne korupcije i upade u njihove kuće.

On je dodao da srpski političari u Pokrajini ne žele da učestvuju u institucionalnom nasilju nad Srbima.

"Jeste predsednik u pravu kada pita šta ćemo dan posle, ali dan danas i dan juče nije dobro, svih prethodnih dana nije dobro", rekao je Jevtić.

Naveo je i da mora da se uzme u obzir i kako će to uticati na Beograd i život u centralnoj Srbiji.

"Nećemo da budemo sebični u odnosu na život u centralnoj Srbiji. Ovo je prvi put da se nismo složili sa predsednikom", rekao je Jevtić i dodao kako samo Aleksandru Vučiću veruju.

"Sada je pitanje šta Priština treba da uradi"

Naglasio je da je predsednik Srbije insistirao da srpski pollitičari na KiM moraju biti mudri i da hladnije glave donesu odluku uz sagledavanja svi okolnosti.

"Neko bi naše istupanje iskoristio za dodatni pritisak na Vučića i Beogradu i to se onda odnosi na Beograd i život u centralnoj Srbiji. Mi smo, kao predstavnici Srba i država Srbija učinili sve da do ovoga ne dođe. Sada je pitanje šta Priština treba da uradi", rekao je Jevtić.

On je dodao da se radi i o izlasku Srba iz policije i sudstva na KiM, jer su i tamo diskriminisani.

"Čak i u tom segmentu se ne poštuje ono što je u zakonima na Kosovu, da Srba treba da bude 10 odsto, a sada je oko četiri odsto u odnosu na broj Albanaca", rekao je predsednik opštine Štrpce.

Ocenio je da je bezbednost Srba na KiM ugrožena uprkos tome što jedan broj njih radi u policiji i sudstvu.

"Mislim da smo došli do trenutka da je naš opstanak ugrožen. Ako neko u 21. veku korišćenjem institucija hapsi Srbe bez dokaza, upada u kuće, ne da da se glasa, onda je pitanje kakva je bezbednost danas", rekao je Jevtić.

Podsetio je da su Srbi u prethodnom periodu razgovarali sa svima sa kojima je trebalo.

"Ono što smo mi radili je demokratski način borbe za naša prava, ali su nam i predstavnici međunarodne zajednice i Kvinte rekli da su preporučili da se održe izbori, ali vidimo da do toga neće doći", naveo je Jevtić.


On je najavio mirne proteste Srba u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i Gračanici od petka.

"Protest kojim želimo jasnu poruku da pošaljemo, da nećemo da ćutimo. Glavno pitanje je kako i na koji način u budućnosti rešavati položaj Srba", zaključio je Jevtić.

Komentari (0)

Srbija