Politika

Ambasador Rusije u Srbiji : Nijedna odluka o Kosovu neće moći da prođe bez podrške SBUN

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

22:54

Ambasador Rusije u Srbiji : Nijedna odluka o Kosovu neće moći da prođe bez podrške SBUN
Ambasador Rusije u Srbiji : Nijedna odluka o Kosovu neće moći da prođe bez podrške SBUN - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nijedna odluka u vezi sa Kosovom i Metohijom neće moći da prođe bez podrške Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je u intervjuu za Radio televiziju Vojvodine rekao da ne može da kaže da se rešavanje kosovskog pitanja dešava "zaobilaskom" Saveta bezbednosti, da su diskusije redovne i da se tamo i dalje razmatra situacija.

Bocan Harčenko je dodao da Rusija nije imala zvaničan poziv za učešće u dijalogu na drugačiji nacin.

Dobra saradnja Srbije i Rusije

On je kazao da Rusija i Srbija imaju dobru saradnju, da Srbija polazi od toga da je Rusija član Saveta bezbednosti i da nastupa u tom formatu.

"Beograd nije ništa tražio od nas niti bi mi na taj način nešto tražili od Beograda, ali sarađujemo na najbolji način na osnovu zajedničkih interesa. Rezolucija 1244 je ono što je važeće. Ona govori o posebnom statusu Kosova, ali ne o Kosovu kao nezavisnoj državi", rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

"Rusija je spremna da razmotri nove aspekte, ali samo ako Srbija to želi. Ako poziva bude bilo, zvaničan poziv da Rusija učestvuje na drugačijem nivou, mi ćemo to razmotriti svakako", dodao je Bocan-Harcenko.

"Dvostruki standardi"

Govoreći o dvostrukim aršinima, ambasador smatra da nije u redu da Amerika prodaje oružje na Kosovu, a da se deklarativno zalaže za mir i stabilnost.

"Potkopavanje napora je recimo prodaja oružja iz Amerike Kosovu i za nas to nije prihvatljivo. To je primer dvojnih standarda. Sa jedne strane je želja i doprinos Kosovske krize, sa druge strane popunjava se oružjem teritorija koja je krizna", rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko je istakao da Rusija stoji iza zahteva i Srbije da se mora ispuniti ono što je dogovoreno.

"Mi tražimo da se ispuni ono što je dogovoreno, mislim na Briselski sporazum. Stvaranje Zajednice srpskih opština, to je polazna tacka. Ono što je poznato jeste da nije ni zapoceto stvaranje ove zajednice. Ovo je situacija koja smanjuje autoritet Evropske unije, jer ako se ne ispunjava ono što je dogovoreno, teško se može dalje pregovarati", smatra ambasador Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija