Politika

Vučić: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

13:00

Vučić: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu Srbije
Vučić: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu Srbije - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antonijom i ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Žoaom Ernestom duš Santošom o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i poljoprivrede. Predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni podršku Angole njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, saopštila je pres služba predsednika.

"Srbija je u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava“, istakao je Vučić.

Ministar Tete Antonio je ponovio da je pozicija Angole po pitanju suvereniteta Srbije principijelna i da se neće promeniti. On je izrazio zadovoljstvo napretkom Srbije i ukazao na dugogodišnje prijateljstvo dveju zemalja.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Prve diplomate Angole, posle sticanja nezavisnosti, školovane su u Srbiji. Potpisaćemo dokument o ukidanju viza između Srbije i Angole za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i više bilateralnih dokumenata, među kojima su Memorandum o razumevanju između privrednih komora i Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija“, istakao je ministar Antonio.

Jačanje privredne saradnje

Tokom susreta zvaničnici su razgovarali i o jačanju privredne saradnje dveju zemalja. Vučić je rekao da postoji značajno interesovanje srpskih firmi za povratak na angolsko tržište. S tim u vezi, ministar Antonio pozvao je investitore iz Srbije da ulažu u prehrambenu industriju, posebno proizvodnju i preradu kafe, kako bi Angola ponovo bila četvrti proizvođač u svetu.

Vučić je naglasio da postoji mnogo potencijala za unapređenje saradnje na planu odbrane i bezbednosti i dodao da Angola predstavlja strateškog partnera naše zemlje, kao i značajno i perspektivno tržište za odbrambenu industriju Srbije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Tokom susreta, ministar spoljnih poslova Tete Antonio uručio je predsedniku Vučiću pismo predsednika Angole Žoaoa Manuela Gonsalveša Lourensa, koji je zahvalio na Ordenu Republike Srbije i najavio svoju posetu posle izbora u Angoli, u avgustu ove godine.

Predsednik Vučić je rekao da će mu biti čast da ugosti predsednika Angole u Srbiji, što će biti prilika za detaljne dogovore o daljim pravcima razvoja odnosa dveju zemalja.

Preporuka za vas

Vučić primio specijalnu "Zlatnu plaketu": Priznanje državi, našoj Srbiji što je spasavala živote

Komentari (0)

Srbija