Politika

Kristofer Hil stiže u Srbiju: Novi ambasador SAD u Beogradu sutra predaje akreditive Vučiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

14:17

Kristofer Hil stiže u Srbiju: Novi ambasador SAD u Beogradu sutra predaje akreditive Vučiću
Kristofer Hil stiže u Srbiju: Novi ambasador SAD u Beogradu sutra predaje akreditive Vučiću - Copyright www.foreign.senate.gov/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Novi američki ambasador u Srbijie Kristofer Hil stiže u Srbiju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će primiti akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora u 17 časova, najavljeno je iz službe za medije predsednika. 

Hil u Srbiju dolazi neposredno pre izbora zakazanih za nedelju, 3. april, kada će građani Srbije glasati za predsednika i parlament, ali i na lokalnim izborima u više opština, među kojima i u gradu Beogradu. 

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji. Hil je pre dve nedelje položio zakletvu i počeo sa pripremama za dolazak u Beograd. Tada je istakao da da u Srbiju, koju je nazvao "zemljom koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja", dolazi sa svežom perspektivom.

"Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću – stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja", naveo je Hil. 

Hil u Beograd dolazi i kao jedan od pet "novih lica" koje je Vašington poslao u region Zapadnog Balkana poslednjih meseci.                              

 

 

Imenovan u trenutku u kome je dijalog Beograda i Prištine već dugo zaglavljen u ćorsokaku, a stavovi Beograda i Vašintona po pitanju Kosova ostaju suštinski udaljeni, Hil koji je upoznat sa manirom regiona u kome će službovati, dolazi, kako sam tvrdi, donoseći "svežu perspektivu".

Ovaj iskusni diplomata, koji dobro poznaje prilike u regionu, jer je i sam učestvovao u različitim političkim aktivnostima SAD na ovom području, dolazi i pre isteka mandata svog prethodnika Entonija Godfrija.

Za analitičare, koji su nedavno govorili za Euronews Srbija, od Hila se, iako ima veze sa prošlošću regiona nije ni očekivalo da budi njene duhove. Umesto toga, a pogotovo u svetlu rata u Ukrajini, ono što bi mogao biti fokus njegovog delovanja jeste konačno opredeljivanje Srbije Zapadu, ali i rešavanje pitanja Kosova kroz faze, od kojoj se prve odnose na oživljavanje dijaloga. Detaljnije o tome šta su rekli sagovornici Euronews Srbija o dolasku Hila u Srbiju pročitajte u posebnoj vesti. 

Ko je Kristofer Hil?

Kristofer Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao i član pregovaračkog tima SAD u Dejtonu. Već je ostavio svoj pečat na ovim prostorima, a domaćoj javnosti je poznat kao izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu. 

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frešer za mirovne pregovore i nagradu za izuzetnu službu na poziciji državnog sekretara. Govori i nekoliko stranih jezika, među kojima su srpski i makedonski.  

Međutim, verovatno će za mnoge jedno od glavnih pitanja, kada je reč o Hilu, biti njegovi stavovi o Kosovu. Kada je već bio diplomata u penziji, 2013. godine je izjavio da je "jedina stvar koja se nikada neće promeniti odnos SAD prema Kosovu". 

                                

Komentari (1)

realni optimist

30.03.2022 19:31

Vaša Ekselencijo, Gospodine Ambasadore Hill, od sveg srca Vam želimo dobrodošlicu i puno uspeha u radu! Da zajedno od Srbije napravimo zemlju članicu EU i NATO spašenu od ruskog kancerogenog uticaja!

Srbija