Politika

Kristofer Hil stiže u Beograd: Šta donosi u "koferu" za koji je sam rekao da neće biti opterećen prošlošću

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

19/03/2022

-

14:06

Kristofer Hil stiže u Beograd: Šta donosi u "koferu" za koji je sam rekao da neće biti opterećen prošlošću
Kristofer Hil stiže u Beograd: Šta donosi u "koferu" za koji je sam rekao da neće biti opterećen prošlošću - Copyright AP/ Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Iza zavese ratnih dešavanja i previranja na međunarodnoj sceni, a dok su ključna pitanja u regionu i dalje nerešena, u Beograd stiže novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država. Kristofer Hil, kako je sam rekao uoči puta za Beograd, u srpsku prestonicu dolazi da "koferom koji neće biti opterećen prošlošću". Šta će, međutim, u tom "koferu" doneti ovaj američki diplomata? 

Imenovan u trenutku u kome je dijalog Beograda i Prištine već dugo zaglavljen u ćorsokaku, a stavovi Beograda i Vašintona po pitanju Kosova ostaju suštinski udaljeni, Hil koji je upoznat sa manirom regiona u kome će službovati, dolazi, kako sam tvrdi, donoseći "svežu perspektivu".

Ovaj iskusni diplomata, koji dobro poznaje prilike u regionu, jer je i sam učestvovao u različitim političkim aktivnostima SAD na ovom području, dolazi i pre isteka mandata svog prethodnika Entonija Godfrija.

Hil u Beograd dolazi i kao jedan od pet "novih lica" koje je Vašington poslao u region Zapadnog Balkana poslednjih meseci, a u izjavi objavljenoj na sajtu Stejt Departmenta uoči dolaska u Srbiju, Hil je naveo da dolazi sa novom perspektivom i očekuje dalje poboljšanje odnosa sa SAD.

"Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću – stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja", naveo je Hil.

Za analitičare, koji su govorili za Euronews Srbija, od Hila se, iako ima veze sa prošlošću regiona nije ni očekivalo da budi njene duhove. Umesto toga, a pogotovo u svetlu rata u Ukrajini, ono što bi mogao biti fokus njegovog delovanja jeste konačno opredeljivanje Srbije Zapadu, ali i rešavanje pitanja Kosova kroz faze, od kojoj se prve odnose na oživljavanje dijaloga.

Šta je "spakovao" novi ambasador SAD?

Profesor Ivo Visković za Euronews Srbija upravo ističe fokus na očekivanja da se Srbija pre svega "opredeli za Zapad".

"Generlno mislim da oni očekuju da se Srbija opredeli za Zapad, ne samo za EU već i za što bliže odnose sa Amerikom. Ipak, pitanje odnosa sa EU je jedna stvar, a odnos sa SAD ipak nešto drugačije pitanje", kaže profesor Visković.

Jedna od tema svakako će biti i dijalog Beograda i Pritšine, te Visković navodi da saglasnost da su stavovi Srbije i SAD različiti postoji te da će "suštinski zadatak biti da se nađe rešenje za dogovor u okviru dijaloga, ali da se neće koristiti grube metode pritiska".

Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku dodaje da će, u svakom slučaju, nove okolnosi u kojima se svet našao nakon izbijanja rata u Ukrajini imati svoj uticaj i na ovom području, te da će u tom smislu i slabiti položaj Rusije. Taj prostor će, po pravilu, zapadne sile koje su se i inače borisle protiv ruskog uticaja u regionu, gledati da iskoriste. 

"U tom smislu Srbija neće imati mnogo izbora nego da kako zna i ume nađe način da koegzistira sa dominantnim uticajem Zapada na Balkanu, a da ne odstupi previše od svog nacionalnog interesa", kazao je Trapara za Euronews Srbija.

Visković smatra i da je velika stvar to što je upravo Kristofer Hil postavljen na poziciju ambasadora u Srbiji.

"Činjenica da je Hil vraćen iz penzije kako bi došao na ovu poziciju ukazuje da se radi o ne čestom slučaju da se traži pogodno kadrovsko rešenje. On dolazi sa određenim predznanjem, ali je svesno istaknuto to da to što se ranije događalo nepijatna epizoda iz prošlošti i da potvrdi da ovde dolazi otvorenog uma, a ne na osnovu nekih stereotipa koji su vladali u to vreme", kazao je Visković.

On je rekao da iszakao da Hilov dolazak ukazuje i na percepciju Srbije u očima SAD.

"Ovaj potez svakako znači Srbiji. Mi smo mala zemlja i kod nas se obično šalju ljudi koji su prvi put ambasadori i tako otvaraju svoju diplomatsku karijeru. Ovog puta se radi o iskusnom diplomati i to ukazuje da se daje na značaju Srbiji kao centralnoj zemlji Balkana kao i čitavom regionu", istakao je Visković u izjavi za Euronews Srbija.

I Trapara navodi da se zbog učešća u zbivanjima devedesetih godina prošlog veka nije ni očekivalo da on ambasadorski mandat preuzme opterećen prošlošću.

profimedia

 

"Politika SAD prema Srbiji i Balkanu i jeste pomeranje iz prošlosti i uspostavljanje novih osnova saradnje. Ono što je, međutim problem, je što Srbija i SAD različito vide te nove osnove i ne slažu se oko nekih otvorenih pitanja na Balkanu, kao ni oko odnosa s nekim trećim silama, pre svege Rusijom", istakao je Trapara.

Kao je rekao, ne očekuje se da se te sporne stvari promene dolaskom Hila, ali se očekuje da kao poznavalac prilika bolje razume poziciju Srbije. Dodao je da samo imenovanje Hila oslikava pristup američke administracije predvođene Džozefom Bajdenom.

"Mislim da su Hil kao prekaljeni diplomata i uopšte pristup Bajdenove administracije da takve ljude angažuje u spoljnoj politici dobar osnov za traženje nekakvog modusa vivendi u situaciji krize koja pogađa koliko nas, toliko i ostatak Evrope, možda i svet"

Ko je Kristofer Hil?

Kristofer Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao i član pregovaračkog tima SAD u Dejtonu. Već je ostavio svoj pečat na ovim prostorima, a domaćoj javnosti je poznat kao izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

profimedia

 

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frešer za mirovne pregovore i nagradu za izuzetnu službu na poziciji državnog sekretara. Govori i nekoliko stranih jezika, među kojima su srpski i makedonski. 

Međutim, verovatno će za mnoge jedno od glavnih pitanja, kada je reč o Hilu, biti njegovi stavovi o Kosovu. Kada je već bio diplomata u penziji, 2013. godine je izjavio da je "jedina stvar koja se nikada neće promeniti odnos SAD prema Kosovu".

Komentari (2)

Novo

19.03.2022 15:11

Ako sam dobro shvatio, on nam cini uslugu time sto kofer nece biti opterecen prosloscu. Valjda nam je sve oprostio. Izvinjavamo mu se sto nas je 'tukao'!

Stanka

20.03.2022 14:41

Sa kojim medjunarodnim pravom oduzimate deo teritorije Srbiji,pokazite i objadnite koji je to zakon i pravo?Koje pravo imate na nase Kosova pa necete da se odreknete,hocete jos dece da ubijate?

Srbija