Politika

Pečat Kristofera Hila na Balkanu: Diplomata za koga kažu da krši pravila zarad ostvarenja misije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Miloš Milić

15/10/2021

-

14:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nominovao je diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, navedeno je na sajtu Bele kuće. Reč je o ličnosti koja važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, a vest o mogućnosti imenovanja Hila izazvala je brojne komentare i reakcije, naročito zbog toga što se to dogodilo pre isteka mandata aktuelnog ambasadora Entonija Godfrija. 

Kristofer Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao i član pregovaračkog tima SAD u Dejtonu. Već je ostavio svoj pečat na ovim prostorima, a domaćoj javnosti je poznat kao izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frešer za mirovne pregovore i nagradu za izuzetnu službu na poziciji državnog sekretara. Govori i nekoliko stranih jezika, među kojima su srpski i makedonski. 

Hilova diplomatska karijera je bogata, a o tome svedoči i to što će, kako je objavio novinar magazina Foreign Policy, on biti ambasador u šest zemlja, pod čak pet predsednika.

"Jedina stvar koja se nikad neće promeniti, odnos SAD prema Kosovu"

Verovatno će za mnoge jedno od glavnih pitanja, kada je reč o Hilu, biti njegovi stavovi o Kosovu. Kada je već bio diplomata u penziji, 2013. godine je izjavio da je "jedina stvar koja se nikada neće promeniti odnos SAD prema Kosovu".

"Uvek ćemo biti blizu Kosova i Kosovo će nam uvek ostati blizu", ostale su zabeležene njegove reči. 

Za njega se govorilo da je produžena ruka Medlin Olbrajt i Ričarda Holbruka. Upravo je Holbruk za Hila napisao da je bio hrabar, neustrašiv, smiren i strastven. Hil ima reputaciju da prekoračuje pregovaračka uputstva i krši pravila kako bi ostvario svoju misiju.

Ono što se o njemu može pronaći u arhivi je tekst iz nedeljnika "Vreme" iz 2001. godine u kojem se navodi da je "Radio na konsolidaciji i brojnom jačanju OVK i ujedinjenu albanskih političkih faktora uoči pregovora u Ranbujeu.

Zoran Lilić, potpredsednik Savezne vlade u to vreme, izjavio je tada da Hil "Ohrabruje OVK da nastavi sa naoružavanjem i radikalizacijom sukoba". Za njega se govorilo i da je pripremio prvi jacni susret Holbruka i OVK u Juniku 1998. 

Šta kažu u Beogradi i Prištini na imenovanje Hila?

Vladan Kutlešić član pregovaračkog tima u Rambujeu izjavio je ranije za RTS da je "Opšte poznato da je 1998. i 1999. bio šef CIA za Balkan". Kutlešić je svedočio i da je Hil tokom pregovora oko Kosova sa Milanom Milutinovićem razgovarao o vojno bezbednosnim pitanjima.

"Milane, neću da vidim na Kosovu ništa zeleno (vojska). Ako nemaš dovoljno plavog (policija), farbaj zeleno u plavo", naveo je Kutlešić u svedočenju o razgovorima Milana Milutinovića i Kristofera Hila 1998. godine.

Dodao je da su to rečenice Kristofera Hila koje se ne mogu okarakterisati kao pristrasne u korist Albanaca. Kutlešić je svedočio da je Hil 1998. zajedno sa američkim diplomatom Džejmsom O'Brajenom, vodio u ime Vašingtona tajne pregovore sa Beogradom o statusu Kosova. U tim pregovorima je učestvovao i Milan Milutinović.

Interesantne su i reakcije iz regiona, a naročito iz Beograda i Prištine koje se osvrću na politiku koju bi novi ambasador mogao da donese. Srđan Cvijić analitičar Instituta za javne politike Fonda za otvoreno društvo, naveo je da je imenovanje Hila jasan znak da je Bajdenova administracija odlučna u traženju trajnog rešenja za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Nebojša Krstić, analitičar i nekadašnji savetnik Borisa Tadića, napisao je na Tviteru: "Ako Kristofer Hil dođe, bojim se, pravićemo Godfrija od blata".

Vest nije prošla neprimećeno ni u Prištini, a Petrit Seljimi, bivši diplomata i član vlade Hašima Tačija, je naveo: 

"Malo je ljudi koji poznaju region – posebno Kosovo – više od ambasadora Hila. U kombinaciji sa predloženim ambasadorom na Kosovu to znači veliki fokus na konačni dogovor sa Srbijom".

"Hil neće biti protokolarni ambasador".

Euronews Srbija

Zoran Anđelković, koji je bio predsednik Privremenog Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju, izjavio je za Euronews Srbija da je dolazak Hila pre isteka mandata Entonija Godfrija znak da Vašington želi da završi svoj proces angažovanja na Balkanu. Navodi da je reč o iskusnom diplomati koji dobro poznaje odnose na Balkanu, te podseća da je Hil pred istekom svoje diplomatske karijere.

"Naravno, karijerni je diplomata i osnovna je stvar da poštuje zadatke koje dobije iz Vašingtona. On je striktni administrativac i želi da završi ono što je dogovoreno", rekao je Anđelković i dodao da on neće biti "protokolarni ambasador", već dolazi kao neko ko je upućen u dešavanja, kako bi se angažovao oko politike Vašingtona.

Komentari (0)

Srbija