Politika

Ambasador Palestine u Srbiji: Naš stav po pitanju Kosova se ne menja

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

12:20

Ambasador Palestine u Srbiji: Naš stav po pitanju Kosova se ne menja
Ambasador Palestine u Srbiji: Naš stav po pitanju Kosova se ne menja - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska ministarka spoljnih poslova privremenih Donika Gervala-Švarc sastala se sa palestinskim šefom diplomatije Rijadom Al Malkijem na Diplomatskom forumu u Antaliji, održanom od 11. do 13. marta, ali je taj sastanak držala u tajnosti, prenosi Kosovo onlajn pisanje portala Demokracija.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Gervala tokom sastanka izrazila želju Prištine da ojača odnose sa Palestinom, a da je Al Malki rekao da Palestina ima posebne odnose sa Srbijom.

Dodao je da je mogućnost razmatranja izgradnje bilo kakvog bilateralnog odnosa sa Prištinom uslovljena premeštanjem diplomatskog predstavništva koje je ona otvorila u Jerusalimu u Tel Aviv.

"Prisustvo ambasade u Jerusalimu stav je suprotno međunarodnom pravu i rezoluciji Saveta bezbednosti", ističe se u saopštenju.

Ambasador o stavu Palestine prema Kosovu

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjavio je da se stav Palestine, koja nije priznala nezavisnost Kosova, se ne menja, i da to što se kosovska ministarka spoljnih poslova u Prištini nedavno sastala sa šefom palestinske diplomatije neće uticati na promenu tog stava.

Nabhan je za Kosovo onlajn rekao da se Palestina, kada je reč o KiM, rukovodi dvema principijelnim stvarima - poštovanjem Rezolucije UN 1244 i zalaganjem za pregovore Beograda i Prištine.

"Drugo, pitanje otvaranja ambasade tzv. Kosova. Ova gospođa ne poznaje dovoljno šta znači Jerusalim za Palestinu i Arape. Treba da upozna stav Palestine i palestinskih muslimana i hriščana, pa tek onda nešto da govori o tome", rekao je Nabhan.

Ponovio je da je pitanje Jerusalima za Palestinu "crvena linija preko koje niko ne može da pređe".

Komentari (0)

Srbija