Politika

Krieziu: Sastanak Bisljimija i Petkovića sledeće nedelje

Komentari

Autor: Kosovo online

16/04/2022

-

13:32

Krieziu: Sastanak Bisljimija i Petkovića sledeće nedelje
Petar Petković i Besnik Bisljimi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će se glavni pregovarači u briselskom dijalogu, zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i Petar Petković iz srpske Kancelarije za KiM sastati sledeće nedelje, naveo je za Kosovo pres portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ljajmi.

Krieziu navodi da je Priština spremna za političke sastanke na visokom nivou, ali da oni moraju da budu unapred dogovoreni, sa jasnim dnevnim redom i suštinskim temama.

"Sastanke saziva i organizuje posrednik u ovom procesu. Međutim, oni bi trebalo da budu unapred dogovoreni, sa jasnim dnevnim redom i suštinskim temama. Mi smo dosledno pokazivali spremnost za ovakve susrete. Što se tiče sastanka na nivou glavnih pregovarača, očekuje se da će se zamenik premijera Bisljimi i Petković sastati sledeće nedelje", naveo je on u pisanom odgovoru za Kosovo pes.

Očekuje se da će dva glavna pregovarača razgovarati o novom sporazumu o registarskim tablicama.

Poslanica ABK Time Kadrijaj smatra da bi Priština trebalo da se fokusira na politički dijalog kako bi se postigao konačni sporazum.

"Ono o čemu treba da se vodi dijalog je konačni sporazum koji podrazumeva priznaje nezavisnost Kosova, koji priznaje sadašnje granice i unutrašnju organizaciju Kosova. O tome treba pregovarati a ne gubiti čitave mesece i pregovarati o registarskim tablicama, to nije nikakvo dostignuće. Moramo da pređemo sa tehničkog na politički nivo", rekla je ona.

S druge strane, Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije rekao je za Kosovo Pres da će nepostizanje sporazuma primorati EU da javno okrivi stranu koja je blokirala sporazum.

"Ako vidimo da je dijalog u funkciji olakšavanja života građana i imajući u vidu da je preliminarni dogovor o registarskim tablicama bio svojevrsni uspeh, pravi je momenat da posle izbora u Srbiji ovaj sporazum postane trajni sporazum. I dalje postoji negativan scenario ili rizik da će ovaj sporazum biti blokiran od srpske strane", kaže Fetahu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija