Politika

Brnabić i šefica Misije UNMIK razgovarale o nastavku pregovora Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

17:34

Brnabić i šefica Misije UNMIK razgovarale o nastavku pregovora Beograda i Prištine
Ana Brnabić i Karolina Zijade - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoizabranom specijalnom predstavnicom i šeficom Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Premijerka je ukazala na značaj komunikacije sa UNMIK-om i spremnost Beograda za nastavak dijaloga, ali i na neophodnost da Priština ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom. Ona je izrazila očekivanje da će to na objektivan i transparentan način biti predstavljeno i u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika, na sednici Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 20. aprila.

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, ali da istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze.

Premijerka je ukazala na kontinuiranu nestabilnost i etnički motivisane incidente prema Srbima i ostalom nealbanskom stanovništvu, ali i na uskraćivanje prava Srbima da se izjasne na referendumu o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u januaru, kao i da na teritoriji Kosova i Metohije učestvuju na izborima Republike Srbije održanim 3. aprila.

Svojoj sagovornici Brnabić je poželela uspeh na novoj funkciji i izrazila želju za nastavkom konstruktivne saradnje.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Ona je potvrdila posvećenost UNMIK-a podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija