Politika

Predstavnik SAD na sednici SB UN: Očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

23:52

Predstavnik SAD na sednici SB UN: Očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja
Predstavnik SAD na sednici SB UN: Očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja - Copyright Tanjug/AP/UNTV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils rekao je na sednici SB UN da je ovo prva sednica o Kosovu i Metohiji od početka invazije Rusije na Ukrajinu i naveo da dok svet i Evropa odgovaraju na posledice tog rata, očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu ostaje od ključnog značaja.

"Videli smo slike iz Buče i Marijupolja. Dok one nastavljaju da stižu iz Ukrajine nijedna delegacija zaslužna za nastanak takvih slika nema kredibilitet da drži predavanje nekome u Savetu bezbednosti o poštovanju ljudskih prava", rekao je američki ambasador.

On je pozvao obe strane da se angažuju u dijalogu uz EU, da nađu rešenje, primene postojeće sporazume i naprave konkretan napredak ka postizanju sporazuma o normalizaciji sa ciljem uzajamnog priznanja.

On je dodao i da je dijalog uz posredovanje EU najbolji način za napredak. Kako je naveo, SAD pozdravljaju napore EU da ugoste glavne pregovarače dve strane ovog meseca i pozivaju Beograd i Prištinu da sarađuju na pronalaženju nestalih lica. Mils je istakao da SAD ostaju posvećene zajedno sa evropskim partnerima u izgradnji mira i multietničkih društava na Zapadnom Balkanu. On je izneo stav i da je Unmik ispunio svoju svrhu i da je njegov mandat suvišan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija