Politika

Selaković na sednici SB UN o KiM: Situacija daleko od normalne i stabilne, Priština želi da srpski narod nestane

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/04/2022

-

21:08

Selaković na sednici SB UN o KiM: Situacija daleko od normalne i stabilne, Priština želi da srpski narod nestane
Selaković na sednici SB UN o KiM: Situacija daleko od normalne i stabilne, Priština želi da srpski narod nestane - Copyright Printskrin/media.un.org/en/webtv

veličina teksta

Aa Aa

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je sednica Savet bezbednosti UN tokom koje se razmatra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbiju na sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


U izveštaju o radu UNMIK-a za period od septembra 2021. do marta ove godine generalni sekretar UN izrazio je žaljenje što u dijalogu Beograda i Prištine do sada postignut samo "ograničen napredak" i ukazao da dijalog, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.


"Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija", istakao je generalni sekretar UN u izveštaju..

On je naveo da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrio Beograd i Prištinu da "obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika" u procesu dijaloga.

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

Gutereš je uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Selaković: Situacija na KiM daleko od normalne i stabilne

Situacija na Kosovu i Metohiji daleko je od normalne i stabilne, a  odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština Priština ne samo da podriva dijalog sa Beogradom, već šalje poruku da srpski narod treba da nestane iz južne pokrajine, istakao je Selaković.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećnoj šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a ukazao da su građani srpske nacionalnosti, kao i drugi nealbanci uznemireni i sa strepnjom dočekuju svaki novi dan, jer nisu sigurni da li će im osnovna ljudska prava biti povređena ili uskraćena.

"Ta osećanja su reakcija na nestabilnost koju proizvode privremene institucije samouprave u Prištini", rekao je Selaković i ocenio da je cilj Prištine na osnovu svega sto se desava na terenu da KiM napusti još više Srba i drugih nealbanaca i da se ukine bilo kakav oblik kulturnog i nacionalnog diverziteta.

Selaković je zamerio i što izveštaj o radu UNMIK-a, kada je u pitanju kvalifikacija događaja i njihovih uzroka, nije sadržajniji i eksplicitniji, kako bi dešavanja na KiM mogla da se sagledavaju sveobuhvatnije i u pravom svetlu.

"Na KiM postoje jasni problemi i za njihovo rešavanje je neophodno precizno identifikovati uzroke. Pravljenje veštačkog balansa i poistovećivanje dve strane prilikom osvrta na krizne situacije nikako ne doprinosi suštinskom rešavanju problema. Ako jasno ne definišemo uzroke problema, oni će se ponavljati i usložnjavati", istakao je.

Ministar je rekao i da je za sve ljude koji žive na KiM od izuzetnog značaja da se sa ovog sastanka uputi poruka onima koji imaju nadležnost i kapacitet da menjaju situaciju nabolje.

"A ta poruka bi trebalo da ukaže na neophodnost uspostavljanja međuetničkog poverenje tako što će privremene institucije u Prištini poštovati zaključene sporazume, primenjivati dogovoreno i uskladiti svoje delovanje sa međunarodnim standardima u pogledu vladavine prava i ljudskih prava", rekao je Selaković.

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

On je podsetio da je Priština 16. januara, protivno Rezoluciji SBUN 1244, ali i svim demokratskim principima, zabranila organizaciju referenduma na prostoru KiM o promeni Ustava Srbije a da je i pored zalaganja međunarodnih faktora onemogućila organizaciju predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na KiM 3. aprila.

Selaković je naglasio da je ovo prvi put od 1999. godine da je građanima na KiM onemogućeno učešće na izborima Republike Srbije, čime je, između ostalog, prekršen i jasno definisan mandat Misije OEBS u vezi sa organizacijom izbora.

"Time su privremene institucije u Prištini još jednom potvrdile svoj diskriminatorni karakter i poručile da je jednostranost princip njihovog delovanja", ocenio je Selaković.

On je istakao da je na isti način, jednostrano, Priština je 20. septembra rasporedila specijalne jedinice policije, sa blindiranim vozilima, na dva administrativna prelaza prema centralnoj Srbiji koje su oduzimale registarske tablice na vozilima sa severa KiM i iz centralne Srbije.

"Način na koji je to činjeno ukazuje na jasan cilj da se Srbi sa severa pokrajine zastraše, a posledica je bila opravdan revolt lokalnog stanovništva", naveo je Selaković, dodajući da Srbe koji su žrtve ovakvih akcija "ne bole toliko rane koliko teror" koji svakodnevno sprovodi Priština nad srpskim narodom, kako južno, tako i severno od reke Ibar.

Selaković napominje da su to reči Srećka Sofronijevića iz Zvečana koga su 13. oktobra pripadnici specijalne policije vatrenim oružjem upucali u leđa, kada su po deveti put, suprotno Briselskom sporazumu, nelegalno, upali na sever pokrajine.

"Voleli bismo da se njegovo ime našlo u izveštaju koji danas razmatramo", poručio je Selaković.

Dodao je i da su strah od neizvesnosti među Srbima i drugim nealbancima na KiM uzrokovani i radom pravosuđa koje postupa po tajnim optužnicama, suprotno svim međunarodnim standardima.

"Tužna je realnost da danas na Kosovu i Metohiji, ukoliko ste Srbin, možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na bazi neproverenih ili kontradiktornih izjava svedoka, bez neoborivih i nedvosmislenih materijalnih dokaza. To ukazuje na praksu suđenja po etničkom ključu, a ne prema pravu i pravdi", ukazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, maligni nacionalizam vlasti u Prištini manifestuje se kroz ignorisanje političkih predstavnika Srba u institucijama, donošenje odluka bez njihovog učešća i spremnost da kroz politički montirane istrage i sudske procese trajno obezglave srpsku zajednicu, stvore osećaj potpune nesigurnosti i dovedu do egzodusa Srba sa KiM.

Navodi da u prilog tome govore događaji u Štrpcu 21. decembra 2021. kada je uhapšeno 11 Srba, među kojima i bivši predsednik opštine i potpredsednik Srpske liste Bratislav Nikolić, koji se pod navodnom borbom protiv korupcije još nalazi u pritvoru.

Istom prilikom zaposlenima u opštini je saopšteno da više ne dolaze na posao, čime je u pitanje dovedena egzistencija desetina srpskih porodica, navodi Selaković.

Ukazuje i da se iz Prištine već duže vreme otvoreno poručuje da neće biti dozvoljeno formiranje Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

"Ovim, ne samo da se podriva dijalog Beograda i Prištine, već se i direktno ponižavaju međunarodni faktori, pre svega Evropska unija. Ovakvim izjavama Priština šalje poruku srpskom narodu u Pokrajini da ne treba da računa na ostvarivanje kolektivnih prava, a takvo obespravljivanje u krajnjoj instanci treba da dovede do nestanka Srba sa Kosova i Metohije", istakao je Selaković.

Incidenti, govor mržnje, zastrašivanje, skrnavljenje crkava i grobalja 

On je naveo da su i dalje brojni etnički motivisani incidenti, govor mržnje, zastrašivanja, kršenja prava na pravično suđenje, ugrožavanje prava na slobodu kretanja i verskih prava, skrnavljenje crkava i grobalja.

On je dodao da je umesto nabrajanja distribuiran non-pejper sa detaljnim prikazom evidentiranih incidenata protiv Srba na Kosovu i Metohiji za izveštajni period.

Selaković je istakao da broj i karakter incidenata, kojih je prema evidenciji Srbije bilo 63, nedvosmisleno govori o visokom stepenu ugroženosti i izloženosti kontinuiranoj diskriminaciji srpskog i drugog nealbanskog stanovništva.

"Očigledna je uzročno-posledična veza pitanja povratka raseljenih sa brojem incidenata na etničkoj osnovi. U ovakvim uslovima razumljivi su razlozi zbog kojih je u Republici Srbiji i dalje više od 200.000 interno raseljenih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije", naveo je Selaković, dodajući da na ovom planu UNMIK može i treba da ima važnu ulogu.

On je pozdravio apel generalnog sekretara UN da se omogući povratak interno raseljenih i dodao da su u tu svrhu, neophodne konkretne mere kojima bi se, između ostalog, obezbedila sigurnost povratnika i puno poštovanje imovinskih prava raseljenih.

"Nismo stekli utisak da institucije u Prištini imaju političku volju da se situacija promeni nabolje. Svedoci smo suprotnog", rekao je Selaković.

On je ocenio da se Srbi zastrašuju, podstiču na napuštanje svojih domova, a raseljeni se obeshrabruju da se vrate tamo gde su rođeni i da takva praksa nije u skladu sa vrednostima i principima koje Priština javno proklamuje.

"Voleli bismo da vidimo jasnu političku volju i mere kojima bi se dokazalo da diskriminacija na nacionalnoj osnovi nije poželjna društvena vrednost na Kosovu i Metohiji, a da je suživot moguć i potreban. Najbrži i najefikasniji način za to je poštovanje važećih međunarodnopravnih dokumenata i zaključenih sporazuma", poručio je Selaković.

On je istakao da će Srbija nastaviti da kontinuirano ukazuje međunarodnoj zajednici na probleme na Kosovu i Metohiji.

Poručio je da se Srbija zalaže za poštovanje međunarodnog prava i za potpunu primenu Rezolucije SBUN 1244, što uključuje i dalji angažman UNMIK-a i prisustvo KFOR-a, kao garanta mira i bezbednosti, kao i da je pođednako važno da ove međunarodne misije nastave da deluju u nesmanjenom kapacitetu.

Podrška Kine, Indije i Brazila formiranju ZSO

Predstavnik Kine u UN na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na KiM istakao je da međunarodna zajednica treba da zadrži pažnju i angažovanost, kao i da podržava strane da postignu održivo rešenje u ovom procesu, ističući da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije treba da budu u potpunosti poštovani.

On je dodao da je neophodno zadržati bezbednost na KiM, ali da je Priština preduzela niz jednostranih akcija što samo vodi jačanju tenzija i ne dovodi do stabilnosti.

Važan princip je zaštititi prava kosovskih Srba i on je ključan za dugoročnu stabilnost , kao i poštovanje i saradnja sa svim etničkim grupama, istakao je kineski predstavnik.

"Radujemo se i očekujemo nastavak dijaloga dve strane pošto je on zastao, a potrebno je sve do sada postignute sporazume ispuniti i uspostaviti ZSO kako bi se uklonila glavna prepreka za postizanje sporazuma", naveo je on.

Kineski ambasador je istakao i podršku UNMIK-u, ukazujući da je ključno njegovo prisustvo pod vođstvom Karoline Zijade i nastavak njegovog mandata.

Ambasador Indije u UN u izlaganju na sednici SB UN podržao je teritorijalni integritet Srbije, kao i dijalog Beograda i Prištine, ističući značaj održavanja sastanaka bez preduslova.

On je ukazao i na značaj uspostavljanja ZSO, kao i da obe strane nađu zajednički teren da postignu rešenje preostalih pitanja.

"Pozdravljam napore uz učešće EU ka nastavku dijaloga i rešenja pitanja nestalih", rekao je predstavnik Indije.

On je ukazao da UNMIK u saradnji sa ostalim međunarodnim akterima treba da nastavi da ohrabruje Prištinu da reši probleme svih zajednica na Kosovu.

UNMIK igra važnu ulogu u promociji ljudskih prava, pa je potrebno da sve strane nastave da u potpunosti sarađuju sa tom misijom, zaključio je indijski ambasador.

Predstavnik Brazila u UN izjavio je da ceni napore UNMIKA, dodajući da njegova zemlja razume da uprkos preostalim izazovima misija postiže neke od glavnih ciljeva.

On je dodao da treba još toga učiniti radi jačanja vladavine prava i posebno radi uspostavljanja ZSO kako je dogovoreno Briselskim sporazumom. Brazilski ambasador je iskazao i podršku rezoluciji 1244 i dodao da je nastavak direktnih kontakata posebno dobrodošao, s obzirom da političko rešenje još nije postignuto.

Susret sa Guterešom uoči Sednice

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti i istakao da je kontinuirano razmatranje situacije na KiM pred ovim telom od suštinskog značaja kako za Srbiju tako i za međunarodnu zajednicu.

U kontekstu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Selaković je podvukao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, istakavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova

 

Selaković je informisao generalnog sekretara o učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, poručivši da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost našeg naroda i krhku bezbednosnu situaciju u pokrajini.

Šef srpske diplomatije ponovio je da je Srbija apsolutna opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti i da će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM.

Posebnu pažnju u razgovoru ministar je posvetio problemu interno raseljenih lica sa KiM.

Selaković je Gutereša informisao o situaciji u regionu, naglasivši da je Srbija dosledno stub političke stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Srbija, kako je istakao, svoj puni doprinos delovanju UN i očuvanju međunarodnog mira pruža kroz učešće u misijama UN širom sveta, dodavši da smo sa više od 260 plavih šlemova treći u Evropi i prvi u regionu po kontribuciji mirovnim snagama UN.

Komentari (0)

Srbija