Politika

Srbija potpisala ugovor sa Stelantisom: Sa proizvodnih traka u Kragujevcu uskoro električni automobili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

09:26

Srbija potpisala ugovor sa Stelantisom:  Sa proizvodnih traka u Kragujevcu uskoro električni automobili
Potpisivanje ugovora - Copyright Euronews/Maja Repić

veličina teksta

Aa Aa

U kragujevačkoj fabrici, kompanija "Fijat" počeće proizvodnja novog električnog automobila. To je epilog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izvršnog direktora kompanije Stelantis Karlosa Tavareša.

Nakon sastanka, poptisan je i Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i Fijat Krajsler automobili Srbija, koji su parafirali ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Berneti. Potpisivanju ugovora prisustvovali su Vučić i Tavareš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je će se uskoro preći s proizvodnje konvencionalnih na proizvodnju električnih automobila i da je u pitanju "model za srednju klasu veoma popularan".

Kako je naveo ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija će uložiti svojih 48 miliona evra. Dogovoreno je finansiranje električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, do 2023. je tranzicioni period, "a od početka 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela, a naš model biće u trećem kvartalu te godine".

"Ovaj dan važan za Srbiju danas, počinjemo novu eru u investicijama u Srbiju - imaćemo moderan električni automobil tokom 2024. godine", naveo je predsednik Vučić.

"Za nas počinje nova era i u našem ponašanju, moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile. Moramo da razmišljamo ne samo o gustini stanica za punjenje, moramo da krenemo u velike promene na teritoriji naše zemlje. Strateške planove vezane za energiju, električni automobili su skljuplji u odnosu na one sa klasičnim motorom. Moramo da obezbedimo da imamo jeftinije struje, da bismo to uspeli moramo da imamo više obnovljive energije", rekao je Vučić.

On je dodao da je neophodno uraditi mnogo stvari i da do  2035. neće postojati drugih vozila sem električnih.

"Postojaće samo te specijalne baterije o kojima svi pričamo, to su stvari koje za nas donose ogromne promene u ekonomiji, ekologiji, ali i mnogo velikih obaveza i teških zadataka za nas. Ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija ce uložiti svojih 48 miliona evra, ovo je važna investicija za Kragujevac, Šumadiju i celu Srbiju jer ce značiti dodatni rast za celu Srbiju", dodao je predsednik.

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavareš rekao je da je ponosan zbog svega što je učinjeno u Srbiji. Kako je rekao, bićemo veoma ponosni kada u narednh nekoliko godina s proizvodne trake budu počela da izlaze vozila. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Oduševljen sam i počastvovan što sam ovde sa vama da najavimo ovaj ugovor sa Srbijom koji sadrži srž da idemo napred do 2030. godina. Zaista smo imali izazovnu 2021. godinu i veoma sam ponosan na naše ljude i ono što smo postigli, uključujući i fabriku u Srbiji", naveo je Tavareš na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora.

Dodao je da se auto industrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijama, apsolutno sve se menja u automobiskoj industriji u pravo sada.

"Veoma sam uveren da su naši ljudi u potpunosti usredsređeni, spremni. Počastvovan sam što sam tu danas, ovo partnerstvo je jasan znak poverenja. Mi verujemo da saradnja, gobalizacija, meeritorakrtija i raznolikost jesu prave vrednosti naše kompanije", dodao je Tavareš..

Vučić sastao se jutros sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koju je predvodio izvršni direktor Karlos Tavareš. Sastanku je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Stelantis, ugovor koji je potpisan pomoći će kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije, kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine. Ova najava takođe potvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030 kompanije Stellantis.

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavareš je to saopštio tokom sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu.

Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u Kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi.

"Ova nova platforma namenjena za električna vozila odgovaraće savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova", rekao je Karlos Tavareš.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja italijansko-americkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat C hrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.

Inače, već duže vreme u javnosti se pominje da bi Fijat u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila. Portal InfoKG je objavio da je reč o automobilu na električni pogon, a pretpostavlja se da se radi o modelu Fiat Panda. Tog dana će zaposleni u kragujevačkoj fabrici dobiti i bonus efikasnosti od oko 10.000 dinara

Komentari (0)

Srbija