Politika

Nestranački kandidati tvrde da su ušli u šest saveta MZ u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2021

-

10:57

Nestranački kandidati tvrde da su ušli u šest saveta MZ u Novom Sadu
Nestranački kandidati tvrde da su ušli u šest saveta MZ u Novom Sadu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Na izborima za članove saveta mesnih zajednica u Novom Sadu, prema i dalje nezvaničnim informacijama, nestranački kandidati ušli su u sastav najmanje pet ili šest od 42 mesne kancelarije u kojima se juče glasalo. U većini će i u naredne četiri godine na vlasti biti članovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Budući da su ovi izbori drugačiji od parlamentarnih, ne postoji centralna gradska izborna komisija koja bi sve rezultate sabrala. Svaka od 42 mesne zajednice ima svoju malu "izbornu komisiju", i svaka za sebe broji i saopštava rezultate. 

Tek jutros su počeli da pristižu podaci, pre svega od nestranačkih kandidata.

Euronews TV

"Po našim saznanjima, u šest od 42 mesne zajednice su građanski kandidati uspeli da uđu u savete, a u tri imaju većinu - to su Liman 1, Liman 3 i MZ 'Ivo Andrić', što je, praktično, Liman 4. Brojanje glasova je trajalo do kasno u noć, jer je izlaznost bila mnogo veća nego 2017. godine. Svaki nezavisni kandidat je imao svog posmatrača, a to su bile osobe koje su mogle da učestvuju u brojanju glasova", rekla je Branka Ćurčić, iz Grupe za konceptualnu politiku.

Kako kaže, zabeležen je i veliki broj kršenja izbornih uslova. 

"Građani i nezavisni kandidati su prijavljivali veliki broj SNS članova koji ne bi trebalo da budu tu, bio je i fizički napad na jednog kandidata. Bila je tu masa nepravilnosti, koju su birači prijavljivali u zapisnik", ističe.

"U nekim mesnim zajednicama su primedbe građana i nezavisnih posmatrača odbijane, tj. nisu ušle u zapisnik, što ne bi smelo da se dešava. Neki građanski kandidati će pokušati čak i da uđu u upravne sporove", naglašava Ćurčić.

Građanske inicijative povele su kampanju sa porukom "komšija, a ne partija", trudići se da građane ohrabre da se kandiduju "kako bi te lokalne institucije kojima u potpunosti upravljaju stranke uzeli u svoje ruke". 

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis koji prati izborni tok objavio je juče da su na Limanu zabeleženi incidenti, agitovanje stranačkih aktivista ispred biračkog mesta, neovlašćeno snimanje glasača i stranački materijali SNS-a na biračkim mestima.

Vučević Zadovoljni smo rezultatima izbora 

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu Miloš Vučević je rekao na konferenciji za novinare da su u toj stranci zadovoljni rezultatima izbora.

"Čestitam svima koji su učestvovali, mislim da je to bila otvorena borba koja doprinosi demokratizaciji našeg drustva. Čuli su se različiti predlozi, ideje i programi, građani su imali koga da biraju. Jedino nismo zadovoljni time što nismo pobedili u tri od pet mesnih zajednica na Limanu”, rekao je Vučević.

“Od 809 članova saveta mesnih zajednica koji su birani, SNS je osvojio 750 mesta, odnosno 92,81 odsto. Savez vojvođanskih Mađara je osvojio 34 mesta i nestranački kandidati 25 mesta. U Novom Sadu su održani izbori u 42 mesne zajednice, glasalo je 45.238 građana odnosno 14,23 odsto od ukupnog biračkog tela. SNS je pobedio u 39 mesnih zajednica. U tri mesne zajednice su pobedili nezavisni kandidati”, naveo je on.

Od ukupno 436 članova saveta mesnih zajednica u Novom Sadu, kandidati SNS-a, kako je dodao, osvojili su 411 mesta.

“Posebno smo zadovoljni što smo dobili 10.000 više glasova nego 2017. godine. To je dobar skok i na tome definišamo optimizam za rad u budućem periodu”, poručio je Vučević.

Dodao je i da su nezavisni kandidati osvojili 25 mesta od 436 u Novom Sadu, te da su pobedili u MZ Liman 1, MZ Liman 3 i MZ Ivo Andrić.

“To nisu kandidati ni Ðilasa ni Vuka Jeremića ni nikakvih opozicionih partija, ovo su kandidati koji su sebe predstavili kao nezavisne i kao komšije. Mi smo razumeli poruku birača da su se opredelili za nestranačke ličnosti, za taj koncept da u mesnim zajednicama budu nestranačke ličnosti i iz toga ćemo izvući pouke i raditi na tome da naša stranačka organizacija bude što bolje pripremljena pred predstojeće izbore”, naveo je Vučević.

Komentari (0)

Srbija