Politika

Predsednika Krunskog saveta: Princ Filip će se snaći na mestu princa naslednika

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

19:42

Predsednika Krunskog saveta: Princ Filip će se snaći na mestu princa naslednika
Predsednika Krunskog saveta: Princ Filip će se snaći na mestu princa naslednika - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Abdikacija princa Petra Karađorđević u korist brata Filipa prema oceni člana Krunskog veća i predsednika Krunskog saveta Dragomira Acovića nije veliko iznenađenje i ne dešava se prvi put, ali je, kaže, sada manje dramatično nego kada je stariji sin kralja Petra I, Ðorđe abicirao u korist mlađeg brata Aleksandra.

Prema njegovim rečima dobro je što je linija nasleđa u okviru kraljevskog doma ostala neprekinuta.

"U svakom slučaju kao drugorođeni sin, princ Filip će ubuduće biti princ naslednik. On preuzima na sebe sve odgovornosti i sve dužnosti, budućnost onoga što jeste srpska kruna", rekao je Acović za Tanjug.

Dodao je da je princ Filip veoma dobro opremljen za tu ulogu, jer je porodičan čovek, a supruga mu je Srpkinja što olakšava zivot jednom princu u ovoj zemlji.

"On je i otac, sin mu se zove Stefan, što je vrlo simbolično ime u našoj istoriji, jer su se svi naši srednjevekovni kraljevi tako zvali i to je nešto što sluti na dobro", naveo je Acović.

Istakao je da je njemu lično žao što je princ Petar odlučio da abdicira, ali je ukazao da je velika sreća što postoji princ Filip.

"On će umeti da se snađe na ovom mestu koje je sudbinsko i koje nije stvar izbora i njegove lične želje ni stvar toga da mu je neko poverio. Ne, njemu je to dato od Boga, a princip monarhije počiva upravo na tome", rekao je Acović.

Ocenio je kao dobro što princ Filip za razliku od svog starijeg brata živi u Srbiji i što je u prilici da upozna situaciju kakva je stvarno i narod u zemlji.

"Za nekoga kome je sudbina da nastavi liniju kraljeva Srbije to je neophodno", zaključio je Acović.

Komentari (0)

Srbija