Politika

Popović: Radna grupa proširena advokatima nastavlja raspravu o izmenama Zakona o parničnom postupku

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

14:49

Popović: Radna grupa proširena advokatima nastavlja raspravu o izmenama Zakona o parničnom postupku
Popović: Radna grupa proširena advokatima nastavlja raspravu o izmenama Zakona o parničnom postupku - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Javna rapsrava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP) održana je danas u Klubu poslanika u Beogradu, a kako je najavljeno, radna grupa nastavlja sa radom u sastavu proširenom predstavnicima advokature, iako se formalno javna rasprava okončava danas.

Ministarka pravde Maja Popović poručila je da je cilj izmena ZPP da se građanima omogući da u razumnom roku ostvare i zaštite svoja prava u sudskim postupcima, uz minimum troškova.

Zastoj zbog bankarskih predmeta

"S obzirom na to da se u nekim sudovima ročišta zakazuju tek za dve godine, da su sudije opterećene sa po dve ili tri hiljade predmeta, bilo je neophodno da pristupimo promenama. Sudije su najviše opterećene tužbama u bankarskim predmetima, koji su napravili "čep" u prvostepenim sudovima, posebno u Prvom i u Trećem osnovnom sudu u Beogradu i Osnovnom sudu u Novom Sadu", navela je Popović.

Pored toga, kako je ukazala učesnicima rasprave, izmene ovog sistemskog zakona bile su predviđene i Akcionim planom za Poglavlje 23, ali i radi poboljšanja pozicije Srbije na "Doing biznis listi".

profimedia

 

Napomenula je da su konsultacije o izmenama ZPP počele pre godinu dana.

Prema njenim rečima, najvažnije odredbe odnose se na izmenu mesne nadležnosti u cilju rasterećenja beogradskih sudova i ravnopravnog opterećenja svih sudova u Srbiji, a radi postizanja efikasnosti parničnog postupka predviđene su i odredbe o eSudu.

Ona je zahvalila predsedniku Advokatske komore Srbije Viktoru Gostiljcu, koji je prisustvovao današnjoj raspravi, na konstruktivnom pristupu, u situaciji kada je počeo protest advokata u vezi sa ovim Nacrtom.

Popović je istakla da će radna grupa nastaviti sa radom i da će biti dopunjena predstavnicima advokatske komore koje komora u narednom periodu delegira.

Inicijativa Vrhovnog kasacionog suda

Predsednik Radne grupe sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragiša Slijepčević podsetio je da su tokom konsultacija, pre izrade Nacrta, strukovna udruženja - Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije i Forum sudija analizirali sve odredbe ZPP i sa aspekta prakse sagledali u kom obimu one predstavljaju prepreku za efkasno suđenje u razumnom roku.

Dostavili su Ministarstvu pravde svoje predloge izmena, a isto je učinio i Vrhovni kasacioni sud, odnosno opšta sednica tog suda, naveo je Slijepčević.

"U inicijativi VKS je ukazano na sve odredbe koje su dovele do onemogućavanja VKS da u praksi sprovodi ono što je njegova najvažnija funkcija - da obezbeđuje jedinstvenu primenu prava jednako za sve građane, odnosno da kroz sudsku praksu doprinosi novom tumačenju prava", naglašio je predsednik Radne grupe.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade Nacrta u obzir su uzeta i mišljenja sudova širom Srbije, kao i rešenja zakonskih tekstova Slovenije, Hrvatske i Mađarske, a analizirana je i praksa Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Srbije.

Burst

 

"Svakome ko je iole naklonjen osnovnom cilju pravničke struke - zaštiti prava i omogućavanje efikasnog suđenja na način da se do presude i rešenja spornog odnosa dođe kroz razumno sudovanje - apsolutno je jasno, da osporavati sve izmene koje su predložene, jeste aspurd koji ne služi na čast, onima koji žele da se predstave kao deo pravničke struke", naglasio je sudija.

On je istakao da je do sada održano više javnih rasprava, u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zrenjaninu, kao i u Alumni klubu.

"Očekuju nas nove javne rasprave koje su predviđene u Pančevu i Subotici, a odazvaćemo se i drugima koji budu želeli da ih organizuju", napomenuo je sudija.

Članovi radne grupe govorili su o konkretnim rešenjima predviđenim Nacrtom, a posebno je napomenuto da se više neće diskutovati o odredbama koje su bile predviđene u vezi sa posledicama neplaćanja sudske takse, s obzirom da je sporazumom Ministarstva pradve i AKS predviđeno da se ta odredba briše.

"Ova odredba više nije sastavni deo Nacrta, iako je šteta za samu javnu raspravu što niste u prilici da čujete čime svo se vodili i zašto smo smatrali da ovo nije onemogućavanje pristupa pravdi za građane", navela je član radne grupe i sudija Višeg suda u Beogradu Marijana Nikolić Milosavljević.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Važne izmene

Predsednik Programskog saveta Udruzenja sudija i tužilaca Srbije (UST) i sudija parničnog odeljenja Trećeg osnovnog suda u Beogradu Jelena Gajić u izjavi za Tanjug ističe važnost izmena ZPP, posebno odredbi o mesnoj nadležnosti.

"UST kao strukovno udruženje koje broji veliki broj mladih sudija podržava napore Ministarstva pravde i Radne grupe jer su izmene Zakona preko potrebne u što kraćem roku kako bi građani Srbije imali jednak pristup sudovima i podjednaku zastupljenost na teritoriji cele Srbije, naglasila je Gajić.

Najvažnije izmene ovog procesnog zakona, kako je dodala, koji se najviše primenjuje u pravosudnom sistemu jesu izmene o mesnoj nadležnosti. To je važno jer su beogradski sudovi izuzetno opterećeni predmetima koji se tiču obrade kredita.

Treći osnovni sud u proseku po sudiji ima 4.000 predmeta, a Prvi osnovni sud po 2.000 predmeta.

Zbog toga je, kako je istakla, važno da se nastavi procedura izmene ovog zakona, kako bi građani mnogo brže dolazili do pravde.

Javna rasprava o Nacrtu koji je objavljen 19. maja, formalno se okončava danas, mada su učesnici skupa najavili spremnost za dalju diskusiju.

Komentari (0)

Srbija